Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 7316 ggr
Anne
2006-01-04 11:21

Matiga sallader

Någon mer än jag som tycker att det får räcka med julmat nu? Här kommer recept på fyra jättegoda matiga sallader som fungerar bra som ensamrätter eller som tillbehör till något annat.

Text och foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Caesarsallad med kyckling och apelsin
1 portion

1 kycklingfilé, kokt, kall och strimlad
1/2 rödlök, tunt skivad
romansallad, ca 1 huvud
1 apelsin
1 äggula
3-4 msk olivolja
1 klyfta vitlök, pressad
2 tsk färsk riven ingefära
1 sardell
1 liten näve riven parmesan

Häll äggulan i en liten skål, och tillsätt olivoljan, en droppe i taget. Vispa ordentligt, gärna med en stavmixer, tills dressingen sväller och blir fluffig. Tillsätt vitlök, ingefära och sardell, och vispa ordentligt. Tillsätt hälften av parmesanen.

Vänd salladen med dressingen, lök, kyckling och resten av parmesanen. Skär ut hinnfria klyftor av apelsinen och blanda ner, och pressa över den apelsinsaft som blir kvar.

Knaprig Vintersallad

3 stora morötter, skurna i tunna stavar
2 äpplen, delade i fyra delar och sedan tunt skivade (Gärna Pink Lady)
150 gram rädisor, tunt skivade
1 liten näve russin
1 bunt persilja, grovhackad
1 bunt mynta, grovhackad
4 msk rödvinsvinäger
6 msk neutral olja
nymald svartpeppar
salt

Gör dressingen först. Blanda olja, vinäger, salt och peppar i en skål. Gör i ordning alla grönsakerna, och blanda på ett stort fat. Häll på dressingen, och blanda ordentligt. Servera direkt.  

**Röd Kycklingsallad

**500 g kall kokt kyckling, strimlad
2 röda chili, finhackade
2 msk socker
3 msk risvinäger
juice av 1 lime
4 msk fisksås
3 msk neutral olja
1 rödök, tunt skivad i halvmånar
nymald svartpeppar
700 g rödkål, tunt strimlad
250 g rädisor, skuren i smala klyftor
1 stor bunt färsk koriander, grovhackad

Börja med att göra dressingen. Blanda socker, vinäger, lime, fisksås och olja i en stor skål. Tillsätt chili, peppar och rödlök, och låt det dra medan du gör resten. Tillsätt kycklingen, och låt marinera i åtminstone en kvart.

Under tiden, strimla kålen och lägg på ett stort fat. Blanda med rädisor och koriander. Precis innan servering blandar du ihop det med dressing och kyckling.

Sallad med Chèvre och druvor
Räcker till två som huvudrätt, eller fyra som förrätt

3-4 schalottenlökar, tunt skivade
4-5 msk vitvinsvinäger
1 tsk torkad dragon
4-5 msk olivolja
2 stora nävar ruccola, sköljda och torkade
2 klasar kärnfria (eller urkärnade) vindruvor, gärna både röda och gröna, delade på mitten
150 g chèvre
salt, nymalen svartpeppar

Börja med att marinera lökskivorna i vinägern och den torkade dragonen i åtminstone femton minuter. Det gör att de blir knapriga och rosa.

Lägg ruccolan och druvorna i en stor skål. Tillsätt lök och vinäger, och olivolja. Blanda. Krydda med salt och peppar, och fördela på tallrikar. Toppa med smulad chèvre.

Det här går inte att förbereda, utan måste serveras omedelbart. Däremot kan man göra alla moment i förväg, så det går snabbt att lägga ihop den. Prova gärna med färsk dragon istället för den torkade, och ha den då som en del av själva salladen, och ersätt lite av ruccolan. Jättegott!

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-01-04
Annons:
Robert
2006-04-10 13:41
#1

Tack Anne för att du generöst delar med dig, det blir främmande i morgon och jag hade en fetaostpaj i tankarna, nu blir det istället cesasallat istället.

Hälsningar

Robert

Upp till toppen
Annons: