Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 5998 ggr
Anne
2006-04-16 01:33

Risotto Milanese

En av de mest klassiska risottona med saffran - perfekt både som en ensamrätt eller som tillbehör. Lätt att göra, men festligt nog att bjuda på!

 

Foto: Anne Skoogh, Anne's Food

Risotto är en av mina absoluta favoriträtter. Det är lätt att variera, går ganska fort, och är fantastiskt gott. Det kräver dock uppmärksamhet - du kan inte lämna den på spisen och gå därifrån - så behandla din risotto med omsorg och kärlek. Du belönas med en klassiker som funkar såväl till vardag som till fest.  Risotto Milanese är en klassisk risotto med saffran.

Risotto Milanese
4 portioner

2 små gula lökar, hackade
2-3 klyftor vitlök, finhackade
klick smör
lite olivolja
1 paket saffran
4 dl arborioris
2m5 dl vitt vin
ca 1,2 liter grönsaksbuljong
2 små nävar riven parmesan
1 msk flytande honung

Smält smöret och oljan i en stor kastrull, värm buljongen i en annan kastrull. Fräs lök och vitlök i smör-oljan utan att det får färg i ett par minuter. Tillsätt riset, och höj värmen - nu ska det få färg, och bli lite gyllenbrunt. Rör hela tiden. När riset har fått färg, slå över vinet, fortfarande på hög värme. Det kokar in på nån minut. Rör ner saffran. Sen börjar du tillsätta buljongen, lite i taget. Så fort risotton ser torr ut ska du ha i mer. Totalt tar det ca 20 minuter, smaka på riset så att det är färdigt. Du kanske inte behöver all buljong, eller så behöver du fylla på med varmt vatten.

När riset verkar klart rör du ner parmesan, och smakar av med honung och eventuellt salt och peppar.

Recept: Anne Skoogh, Anne's Food

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-04-15
Annons:
Kramis65
2009-08-18 23:03
#1

Saffran är gott och speciellt nu när jag har börja tåla den meraSkrattande

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

[Norum]
2009-08-20 19:59
#2

Lätt jättegott, älskar parmesan.Men vad kan man äta till då?

Anne
2009-08-20 21:21
#3

Vad som helst - kyckling, biff, en fläskkotlett, helstekt fläskfilé, eller lax, till exempel. I grönsaksväg passar broccoli jättebra till.

[Norum]
2009-08-20 21:23
#4

Jösses, det var en liten allt-i-allo det.. Glad

Upp till toppen
Annons: