Annons:
Etiketterinternationella-kökenartikel
Läst 9749 ggr
Pernilla
2006-06-13 00:45

Enkelt, fräscht och en smula italienskt

Temperaturen stiger och med den minskar lusten att stå framför en ångande spis. Vi vill äta lättlagat, fräscht och gott. Vi lagar två italiensk-inspirerade snabba pastarecept, lagom avancerade för en varm sommarkväll.

En vistelse i Italien leder inte sällan till bestående matminnen. Italienarna är berömda för sin kärlek till maten och vinet. En ordentlig italiensk middag intages i regel betydligt senare på kvällen än vad vi är vana vid, och består av många olika rätter. Först serveras en antipasto (som alltså betyder före pastan) och som kan bestå av lokala charkuterier, exempelvis lite lufttorkad skinka eller bresaola, eller några läckra skaldjur om du befinner dig vid havet. Du kan också få olika grönsaker, med lite tur kanske en carciofi, kronärtskocka, i god marinad landar på din tallrik.

Efter denna läckerbit följer primo piatto (ungefär "första tallriken") som består av en pastarätt eller en risotto. Också här är det de lokala specialiteterna som får vara med i leken. I Sperlonga, den lilla kuststaden som jag nyss hade turen att få besöka, serverades en gudabenådad Spaghetti Vongole, pasta med olika typer av musslor.

Vongole som i Sperlonga

Vongole som i Sperlonga

Därefter kommer secondo piatto, andra tallriken, där man väljer exempelvis en fisk eller en bit kött. Till detta får du som regel ingenting, såvida du inte beställer contorni, alltså tillbehör. Här kan du ofta välja på olika grönsaker eller potatis.

Avslutningsvis följer så en dessert, gärna tiramisu eller panna cotta. Och gärna en kaffe (och med detta menas espresso, inget annat) och en grappa för att smälta maten.

Låter detta mäktigt? Oh ja, det är inget man sväljer i sig på en kvart mellan läxläsning och fotbollsträning direkt, och det är just det som är poängen. I hemmet eller på restaurangen vid piazzan spelar ingen roll; i Italien tar man sig tid att äta långsamt och tala med varandra under tiden. Och kanske är just känslan av detta - att ta sig tid - något att ta med sig hem. (Ja, förutom några flaskor vin och olivolja, samt något oönskat kilo kring midjan…)

Väl hemma försöker man återskapa recepten efter bästa förmåga. Här är två av mina favoritpastarecept som jag experimenterat fram, det ena enklare än det andra…. Bägge recepten är beräknade för två hungriga personer.

**

Pasta med zucchinipesto

**_

Världshistoriens enklaste pasta, men ska göras när zucchinin är nyskördad och fin! Inspirationen till detta recept kommer från en liten restaurang i Sorrento på Amalfikusten. Observera att peston i receptet inte alls har något med nötter att göra, men smaken påminner en del om pesto.

_

2 mediumstora, nyskördade zucchini
Skal och saft av en halv citron
Färsk basilika efter smak, riven
En näve riven parmesan
En rejäl klyfta vitlök, riven
Salt, svartpeppar…

… och naturligtvis pasta!

Gör så här; koka upp vattnet till pastan. Det ska vara rejält med vatten när man kokar pasta! Medan pastan kokar, sköljer och river du zucchinin på den grova sidan på rivjärnet. Salta lätt på zucchinin för att dra ut det beska ur den - detta behölver du inte göra om du valt späd, fin zucchini. Häll lite olivolja i en panna, och låt vitlöken fräsa runt en liten stund så den blir glansig och fin (och doftar ljuvligt…) I med zucchinin! Fräs den gyllene.

Nu är det dags att tillsätta den goda parmesanosten. Rör runt så att den smälter i grönsaksröran. I med citronsaft och citronskal och basilika. Smaka av med salt och peppar.

Toppa på varma tallrikar med den nykokta pastan. Ta gärna ett extra tag med svartpepparkvarnen över anrättningen!

Zucchinipasta. Mmm.

Zucchinipasta. Mmm.

Pasta med spenat, kyckling och fetaost

Av någon anledning gillar inte italienarna att blanda kyckling i pastan, inte gör de det särskilt ofta i alla fall. Synd kan man tycka, för det är faktiskt ingen oäven kombination. Det här receptet kom till när jag tröttnat på att bara laga pasta med färsk spenat och ville ha något mer proteinrikt.

1 rejält knippe färsk spenat
Vitlök
Lite färsk chili
1 dl crème fraiche
2 kycklingfiléer
½ paket fetaost

Salt, socker, svartpeppar och muskot

Gör så här; Skär kycklingfiléerna i små kuber och stek demmed vitlök, salt och vitpeppar i olivolja tills de är bruna och genomlagade. Lägg dem åt sidan en stund. Koka upp vattnet till pastan. Medan pastan kokar, sköljer och ansar du spenaten . Häll lite olivolja i en panna, och släng i spenaten. Rör som tusan. Den smälter ihop rätt mycket, så ta rikmligt med spenat! Krydda med lite finhackad röd chilifrukt, vitlök, muskot, salt och peppar. Eventuellt kan du behöva smaka av med lite socker. I med crème fraiche, så det blir lite geggigt, och nr i pastan med spenatröran!

Toppa med de läckra kycklingkuberna och smula fetaost över.

Kyckling, feta och spenat.

Kyckling, feta och spenat.

Annons:
Anne
2006-06-13 08:50
#1

Mmm, båda sorterna låter jättegoda!

MaMaMade
2006-06-13 10:15
#2

Zucchinipastan skall helt klart tillagas i sommar. Som vanligt greps jag så-dj****en o har för många zucchiniplantor i trädgårdslandet.

Tack Pernilla! :)

Pia
2006-06-13 15:25
#3

Åh så trevligt och gott det lät, ja zucchinin måste man ju prova!

hejbe
2006-11-13 15:34
#4

I min ungdom arbetade jag på "Ristorante La Vigna" i Alassio. Det var en lite speciell restaurang så tillvida att gästerna beställde inte in någon särskild rätt, utan man serverade  rätterna en efter en… Det tog alltså många timmar att äta sig igenom hela menyn!

1. Stort fat med vackert upplagda färska grönsaker, kokt ägg, bröd och två olika olivsåser.

2. Korg med olika salamisorter och oliver

3. Melon och parmaskinka

4. En vagn kördes fram med flera sorters grönsakspajer, minestronesoppa och pesto mm.

5. Här fick gästerna välja på grillat kött eller fisk med bakad potatis

6. Dessertvagn fylld med olika underbara efterrätter.

7. kaffe och grappa för matsmältningen! 

De, ni … det kallar jag italiensk middag……!!!!!

Tilda
2006-11-13 17:27
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#5

Sådan här antipasto fick jag senast i Italien. Inget recept.

Tilda
2006-11-13 17:29
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#6

Här kommer efterrätten. Lyxigt god!

Annons:
Upp till toppen
Annons: