Annons:
Etiketterinternationella-kökenartikel
Läst 11489 ggr
AndersE
2006-10-25 20:41

Wok - nästan på riktigt

I Thailand räcker en gaslåga, en wokpanna, fräscha råvaror och såser till att laga underbara rätter direkt på trottoaren. Åter hemma ställer vi oss vid spisen, tar fram stekpannan och frysta wokgrönsaker - och misslyckas grundligt. Så därför vill jag här presentera mina tips för att - i ett svenskt kök - komma hyfsat nära riktig asiatisk wok.

Redskap

För att vara säker på att köttet - som ofta är kyckling när jag wokar - blir genomstekt så använder jag vanlig stekpanna till köttet. Till riset använder jag en riskokare och till grönsakerna en wokpanna. Min wokpanna är gjord i gjutjärn. Eftersom jag tycker att wokning kräver olja och hög temperatur tror jag inte på t.ex. teflon.

Inköp - Kött

Jag använder gärna kycklingfilé, men det går naturligtvis utmärkt med annat kött också. Jag har flera gånger använt vegetariska "köttbitar" med gott resultat.

Inköp - Grönsaker

Glöm frysta wokgrönsaker, eller wokgrönsaker i burk! Använd det som ser fräscht och gott ut i grönsaksdisken. Det går bra att använda nästan vilka grönsaker som helst. Jag tycker om att använda broccoli, paprika, morot, svamp och minimajs.

Inköp - tillbehör

Jag gillar cashewnötter i min wok.

Inköp - smaksättare

På bilden finns sesamolja, som jag tycker ger en härlig doft och smak. Användes både att woka i och att marinera i. Sedan kommer en woksås (Mrs Chengs), fast egentligen föredrar jag samma fabrikats ingefärasås. Några droppar chiliolja är inte fel. Sharwood's Tandoori currypasta är underbart god, men såpass het att man får vara lite försiktig. Kinesisk soja är användbar, och sist syns en annan av Sharwood's goda currypastor.

Förberedelser

Eftersom man skall äta maten med ätpinnar måste allting skäras i lagom storlek för att lätt plockas upp. Av samma skäl måste riset vara "klibbigt" - t.ex. jasmin eller basmati.

Förbereda kött

Jag skär min kyckling i lagom stora ätbitar.

 

Sedan lägger jag bitarna i en marinad som kan bestå av seasmolja, olivolja, chiliolja, soja, pressad vitlök och tandoori-pasta.  

Förbereda grönsaker

Grönsakerna lägger jag i en stor bunke med det som kräver kortast tillagningstid i botten - dvs svamp i botten och sedan  paprika, broccoli, minimajs och morot.

Tillagning - ris

Riset tar ca 20-25 minuter i riskokaren, men eftersom det håller sig bra där är det bättre att riset blir färdigt först. Grönsakerna blir inte godare av att ligga och vänta på riset.

Tillagning - kött

Jag steker köttet i smör och olja i stekpannan. Eftersom jag använder kyckling vill jag ha det genomstekt.

Mot slutet slänger jag i cashewnötterna tillsammans med köttet.

Tillagning - grönsaker

Häll ordentligt med olja - jag brukar blanda sesamolja med t.ex rapsolja - i wokpannan, och se till att den blir riktigt het. Det får gärna börja ryka innan du efterhand börjar slänga i grönsakerna.

Jobba ordentligt med en träslev så att grönsakerna inte ligger stilla och blir brända. Genom en snabb upphettning i oljan uppnår man den där fräscha spänsten samtidigt som grönsakerna behåller sin färg.

När det börjar bli klart häller jag över det färdigstekta köttet med sina nötter. Köttets marinad ger nu smak åt hela woken.

Servera


På bordet kan du ha soja, chilisås och mango chutney. Ställ wokgrytan mitt på bordet och njut av en härligt färgsprakande, doftande och välsmakande måltid.

Av: AndersE

Datum för publicering

  • 2006-10-25
Annons:
Anne
2006-10-25 20:44
#1

Åh, det låter fantastiskt gott! Jag är faktiskt ute efter en ny wok, men jag lutar åt en lättare aluminiumwok med ett handtag, så man kan "slänga" grönsakerna sådär snyggt. :) Men vi får se vad det blir - det är egentligen inget större fel på min nuvarande. Möjligen att den är för stor och därför sällan tas fram - dumt, för wokat är ju jättegott :)

Christina
2006-10-25 20:48
#2

Läckert beskrivet och läckra bilder. Det får bli helgmiddagen. Fre el lö.

AndersE
2006-10-25 20:54
#3

#1 Jo, "egentligen" ska det vara en plåtwok… Jag har inte hittat någon sådan som sett bra ut. De "riktiga" har ju rund botten och funkar inte på vanlig spis.

Gjutjärnswoken var en chansning men funkar bra. "Kastandet" får man simulera med sleven… Flört

Pia
2006-10-26 11:04
#4

Ja man blir ju jättehungrig! Vad fint med så mycket steg för steg-bilder.

johan
2006-10-26 23:02
#5

Ser riktigt bra ut! Broccoli, blomkål, purjo, zuccini, salladskål och citrongräs och toppenbra i wok tycker jag.

Mvh // Johan

Född vid 334.00 PPM

Stefan
2006-11-01 11:36
#6

Bra artikel Anders!

Du skriver:
"Eftersom jag tycker att wokning kräver olja och hög temperatur tror jag inte på t.ex. teflon."

Är det för att man inte får tillräckligt hög temperatur med teflon?

En annan sak jag har tänkt på, det skvätter väldigt lätt om man steker/wokar i olja. Beror det på vad man har för panna eller går det att undvika?

Annons:
altavista
2006-11-01 13:17
#7

TACK!

du har nog rätt när det gäller dem färska grönsakerna!Skrattande

OKJBS
2006-11-11 00:11
#8

å, jag blir verklgen hungrig när jag såg det där det ser jätte gott ut nu vet jag vad jag ska laga för mat nästa gång det är min tur hemma, tack.

AndersE
2006-11-11 09:41
#9

#6 Jag litar inte på vad som händer med plaster (teflon) vid höga temperaturer. De brukar avge obehagliga saker…

Jag tycker inte det skvätter - men det är ju lättare att undvika med wokpanna än med stekpanna.

precis
2006-11-12 17:35
#10

Tidigare har jag haft en kanongod woksås som innehöll Tamarind.

Det räckte att koka upp lite nudlar och hälla på denna för en grym smaksensation. men nu hittar jag inte denna flaska i butikerna o har också stått o läst på de flesta andra woksåser o sweet and sour-burkar i Ica, konsum, Willys o även thai-livs… Tips??? det går kanske att hitta tamarind på nåt sätt, torkad eller flytande? eller???

Bellona
2006-11-13 12:21
#11

jag såg en burk med det för ett par månader sedan. på maxi här i karlskrona tror jag det var.

precis
2006-11-13 21:59
#12

#11 tack, ska leta på vår maxi. men jag hittade faktiskt en ny produkt idag, HPsauce Fruity… som enl. innehållsfört. liknar mango chutney, fast ketchuprinnande och med tamarind och extrakt fr dadlar??? :) smakade kanon på nudlarna m lite lättfrästa morötter o champinjoner… (ska testa den de närmaste dagarna till kyckling, tonfisk m.m.)

Martin
2007-01-25 00:30
#13

Tack för tipset!

mvh Martin

Annons:
chinerunner
2007-03-23 12:13
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#14

Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

Jag blev "tvungen"  att testa en sån gjutgärnswok och blev överaskad av hur bra den funkade på en elspis. Jag brukar alltid dra in någon slags gasolspis eller fotogenbrännare i köket, men med gjutjärnaren kan man ju faktiskt woka utan att bygga om huset först :)

Jag gör nog en film med den så skall jag snacka för dess fördelar på elspisen.

/Patrik

Titti
2007-03-23 18:14
#15

Hmm… "Snålvattnet" börja ju rinna på mig nu. Ska nog ha karln min och "damma" av wokpannan nu. Den står längst in i grytskåpet och där gör den ju inte större nytta. Räcka ut tungan

precis
2007-03-23 22:45
#16

jag har hittat färsk tamarind i en minilivs som öppnat ett par hundra meter hemifrån mig. underbart att det finns immigranter som vågar satsa och plocka hit fina råvaror.

Anne
2007-03-24 10:32
#17

Färsk tamarind har min Ica Maxi också. Det är jätteroligt att det börjar bli lätt att hitta "krångliga" ingrdienser!

Upp till toppen
Annons: