Annons:
Etiketterbakatdesserterkonserveratartikel
Läst 9440 ggr
Pernilla
2006-07-20 17:01

Frasiga frallor färdiga till frukosten

Ett lätt recept på härliga frallor som jäser över natten i kylskåpet och gräddas på morgonen, lagom till frukosten!

Ett minne från min barndom är när pappa satte deg på fredagskvällen för att sedan kliva upp lite tidigare och grädda frallor så att vi i familjen fick färskt bröd till lördagsfrukosten. Mmm! När jag nu bakar efter pappas recept tycker jag att det är urbra. Enkelt, lättbakat och med ljuvligt resultat. (Självklart har jag modifierat receptet lite, det måste man få när man gör ett recept till sitt eget. Vill du variera receptet, kan du använda andra mjölsorter, tillsätta solros- eller pumpafrön eller kanske pensla frallorna med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen. Testa! Det är det som är det roliga med matlagning!)

 Nybakta frallor med hemkokt marmelad

**Till degen:
**25 g jäst
21/2 dl vatten + 2 ½ dl mjölk eller filmjölk
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl ljust lantbrödsmjöl

**På kvällen dag 1:
**Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten och mjölk eller filmjölk och rör om. Tillsätt salt, honung och 12 dl mjöl. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare mjöl om degen känns för lös. (Deg ska vara kladdig, inte rinnig.)

Strö lite mjöl på degen, täck med bakduk och ställ den i svalt skafferi, i svalen eller kylen (temperatur 6-10 grader).

På morgonen dag 2:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tag upp degen på väl mjölat bakbord moch arbeta den smidig. Dela degen i sexton delar och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna att jäsa under duk på smord plåt, 30-40 minuter.

Grädda bullarna i ca 10 minuter.

Ät och njut!

Relaterade länkar

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-07-20
Annons:
Denna kommentar har tagits bort.
Denna kommentar har tagits bort.
CarlS
2006-07-28 13:57
#3

Ett recept som till och med en annan ska klara av! Tack Pernilla!

Jag älskar bara frallor….

StefanW
2006-08-13 12:17
#4

Det skall jag prova Glad

Stefan - Modellbyggare

Anne
2006-08-14 10:28
#5

Det här är ju ett helt suveränt koncept. Måste testa, nu när det börjar bli lite mindre supervarmt också.

irode
2007-08-18 17:41
#6

Även om artikeln inte är ny, får man väl komma med ett kommentar:

Om man formar bullarna redan på aftonen och placerar hela plåten i kylen under natten (täckt med en fuktat handduk), går det bra att sätta bullarna direkt i den kala ugnen på morgonen, sätta den på 225grC och sedan grädda tills bullarna är färdiga.

Jag tycker att den metoden är även lättare

:-) Inge

Annons:
MaMaMade
2007-08-18 18:47
#7

Det måste jag provaInge! Kanske ett sätt att få sonen att börja äta frukost igen…

jn84
2007-08-19 15:28
#8

#6 Låter ju som ett ännu smidigare sätt att få färska frallor. Typiskt bara att vi har en bredare ugn än kyl så plåten inte får plats i kylen Skrikandes

irode
2007-08-19 17:38
#9

#8: då skulla jag nog lägga bullarna tät i en liten långpanna och göra bryt-frallor ;-)

[Asta]
2007-08-19 19:37
#10

Eller så lägger man frallorna på ett bakplåtspapper på en skärbräda e dyl. Sedan kan man dra över bakplåtspappret på en plåt nästa morgon.

Illan
2007-08-19 20:47
#11

Ah! Tack! Jag har aldrig fattat hur man får plats med en hel PLÅT i kylen?!?!? Min kyl är liksom full av annat *ler* Men att knö ihop dem i en liten långpanna kan ju faktiskt fungera även i mitt fulla kylskåp.

Upp till toppen
Annons: