Bakat,desserter & konserverat

Frasiga frallor färdiga till frukosten

2006-07-20 17:01 #0 av: Pernilla

Ett lätt recept på härliga frallor som jäser över natten i kylskåpet och gräddas på morgonen, lagom till frukosten!

 

Ett minne från min barndom är när pappa satte deg på fredagskvällen för att sedan kliva upp lite tidigare och grädda frallor så att vi i familjen fick färskt bröd till lördagsfrukosten. Mmm! När jag nu bakar efter pappas recept tycker jag att det är urbra. Enkelt, lättbakat och med ljuvligt resultat. (Självklart har jag modifierat receptet lite, det måste man få när man gör ett recept till sitt eget. Vill du variera receptet, kan du använda andra mjölsorter, tillsätta solros- eller pumpafrön eller kanske pensla frallorna med uppvispat ägg innan de åker in i ugnen. Testa! Det är det som är det roliga med matlagning!)

 Nybakta frallor med hemkokt marmelad

Till degen:
25 g jäst
21/2 dl vatten + 2 ½ dl mjölk eller filmjölk
2 tsk salt
1 msk honung
12-13 dl ljust lantbrödsmjöl

 

På kvällen dag 1:
Smula jästen i en bunke. Häll på kallt vatten och mjölk eller filmjölk och rör om. Tillsätt salt, honung och 12 dl mjöl. Arbeta degen kraftigt. Tillsätt ytterligare mjöl om degen känns för lös. (Deg ska vara kladdig, inte rinnig.)


Strö lite mjöl på degen, täck med bakduk och ställ den i svalt skafferi, i svalen eller kylen (temperatur 6-10 grader).

 

På morgonen dag 2:

Sätt ugnen på 225 grader.

Tag upp degen på väl mjölat bakbord moch arbeta den smidig. Dela degen i sexton delar och forma varje del till en bulle. Lägg bullarna att jäsa under duk på smord plåt, 30-40 minuter.

Grädda bullarna i ca 10 minuter.

 

Ät och njut!

 

Relaterade länkar

 

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-07-20
Anmäl
2006-07-28 13:57 #3 av: CarlS

Ett recept som till och med en annan ska klara av! Tack Pernilla!

Jag älskar bara frallor....

Anmäl
2006-08-13 12:17 #4 av: StefanW

Det skall jag prova Glad

Stefan - Modellbyggare

 

Anmäl
2006-08-14 10:28 #5 av: Anne

Det här är ju ett helt suveränt koncept. Måste testa, nu när det börjar bli lite mindre supervarmt också.

Anmäl
2007-08-18 17:41 #6 av: irode

Även om artikeln inte är ny, får man väl komma med ett kommentar:

Om man formar bullarna redan på aftonen och placerar hela plåten i kylen under natten (täckt med en fuktat handduk), går det bra att sätta bullarna direkt i den kala ugnen på morgonen, sätta den på 225grC och sedan grädda tills bullarna är färdiga.

Jag tycker att den metoden är även lättare

:-) Inge

Anmäl
2007-08-18 18:47 #7 av: MaMaMade

Det måste jag provaInge! Kanske ett sätt att få sonen att börja äta frukost igen...

Anmäl
2007-08-19 15:28 #8 av: jn84

#6 Låter ju som ett ännu smidigare sätt att få färska frallor. Typiskt bara att vi har en bredare ugn än kyl så plåten inte får plats i kylen Skrikandes

Anmäl
2007-08-19 17:38 #9 av: irode

#8: då skulla jag nog lägga bullarna tät i en liten långpanna och göra bryt-frallor ;-)

 

Anmäl
2007-08-19 19:37 #10 av: [Asta]

Eller så lägger man frallorna på ett bakplåtspapper på en skärbräda e dyl. Sedan kan man dra över bakplåtspappret på en plåt nästa morgon.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.