Baka med försmak av våren
Vårliga smaker för vintertrötta matlagare. Vi bakar rabarbermuffins och tomat- och timjansbröd i väntan på de första snödropparna. Lätta recept där vårens primörer enkelt kan bytas ut mot frukt och grönt från kyl och frys.
Ibland känns det långt till vårvärmen. Tur man kan pigga upp sig med att baka! Timjan, tomat och rabarber är fräscha smaker som kan locka fram vårkänslor hos de flesta. Har du inte tur nog att ha rabarebr i frysen? Var lugn, det fungerar utmärkt med hallon eller andra goda frysta bär.
Rabarbermuffins
Ca 8 riktigt stora muffins
3 ägg
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk kardemumma
4 dl rabarber skuren i småbitar
Vispa ägg och socker. Smält möret och blanda smör och mjölk i äggsmeten. Blanda torrvarorna och rör ner dessa i smeten. Tillsätt till sist rabarberna. Fyll muffinsformar och grädda i en halvtimme i 225 grader.
Tomat- och timjansbröd
2 stiliga bröd
6 ½ dl ljummet vatten
50 g jäst
2 msk honung
2 msk salt
½ kg vetemjöl
½ kg lantbrödsmjöl
1 dl finhackade soltorkade tomater
4 msk timjan
Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt socker och salt. Rör om. Blanda ner allt lantbrödsmjölet och hälften av vetemjölet, samt tomater och timjan. Arbeta degen smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma till två bröd som får jäsa i 45 minuter.
Grädda i 30-40 minuter i 175 graders ugnsvärme.
Av: Pernilla
Datum för publicering
- 2006-03-16
Oj vad gott med rabarbermuffins, det har jag massor av i frysen - tack för tipset!
Rabarber alltså, inte muffins…:) Snart dock både och hoppas jag…
Det där såg riktigt gott ut! Kanske man skulle ta och testa till helgen.
Det där lockade riktigt mycket kan jag säga. Men mina muffins formar har nog rymt hittar de ingenstans. Så i morgon blir det till att köpa nya.
Så nu ska här testas i helgen med både rabarber, blåbär och hallon. hihi
Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars
I think it's possible to change rabarbe for pinapple in this recipe or/and grated coconut. What do you think?
deia - pineapple muffins sound lovely too! I never really have baked with pineapple, since I love it so much the way it is, but it'd be fun to try!
Att använda ananas i olika mjuka kakor är väl riktigt bra för att få kakan saftig? Har nog bara ätit det en gång och det var riktigt gott om jag minns rätt :)
Anne
I love to cook with pineapple, salty and sweet food. I use it in birds and pig with a lot of sweet chilli, I use it also in red meat baked in pan and filet in little pieces fried together with little pieaces of pineapple, cashew nuts, salt and black papper.
Give it a go with the pineapple! The dough as such isn't that sweet, which could work well with the pineapple. Let us know how it worked out for you, Deia!
Pernilla
I used pineapple pieces in can and exchanged the milk for the water of the can, without the kardemumma, and it worked very good.
Thought as much! I'll give it a shot myself, Johan happens to be crazy about pineapple…