Bakat,desserter & konserverat

Baka med försmak av våren

2006-03-16 22:18 #0 av: Pernilla

Vårliga smaker för vintertrötta matlagare. Vi bakar rabarbermuffins och tomat- och timjansbröd i väntan på de första snödropparna. Lätta recept där vårens primörer enkelt kan bytas ut mot frukt och grönt från kyl och frys.

Ibland känns det långt till vårvärmen. Tur man kan pigga upp sig med att baka! Timjan, tomat och rabarber är fräscha smaker som kan locka fram vårkänslor hos de flesta. Har du inte tur nog att ha rabarebr i frysen? Var lugn, det fungerar utmärkt med hallon eller andra goda frysta bär.

  

Rabarbermuffins

Ca 8 riktigt stora muffins

3 ägg

2 dl socker

50 g smör

1 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

½ tsk kardemumma

4 dl rabarber skuren i småbitar

 

Vispa ägg och socker. Smält möret och blanda smör och mjölk i äggsmeten. Blanda torrvarorna och rör ner dessa i smeten. Tillsätt till sist rabarberna. Fyll muffinsformar och grädda i en halvtimme i 225 grader.

 

Tomat- och timjansbröd

2 stiliga bröd

 

6 ½ dl ljummet vatten

50 g jäst

2 msk honung

2 msk salt

½ kg vetemjöl

½ kg lantbrödsmjöl

1 dl finhackade soltorkade tomater

4 msk timjan

 

Rör ut jästen i det ljumna vattnet och tillsätt socker och salt. Rör om. Blanda ner allt lantbrödsmjölet och hälften av vetemjölet, samt tomater och timjan. Arbeta degen smidig. Tillsätt eventuellt mer mjöl. Låt jäsa 30 minuter.

 

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt. Forma till två bröd som får jäsa i 45 minuter.

 

Grädda i 30-40 minuter i 175 graders ugnsvärme.

 

Av: Pernilla

Datum för publicering

  • 2006-03-16
Anmäl
2006-03-16 23:12 #1 av: Pia

Oj vad gott med rabarbermuffins, det har jag massor av i frysen - tack för tipset!

Anmäl
2006-03-16 23:13 #2 av: Pia

Rabarber alltså, inte muffins...:) Snart dock både och hoppas jag...

Anmäl
2006-03-17 00:17 #3 av: Stefan

Det där såg riktigt gott ut! Kanske man skulle ta och testa till helgen.

Anmäl
2006-03-17 03:38 #4 av: Faxlin

Det där lockade riktigt mycket kan jag säga. Men mina muffins formar har nog rymt hittar de ingenstans. Så i morgon blir det till att köpa nya.
Så nu ska här testas i helgen med både rabarber, blåbär och hallon. hihi

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

Anmäl
2006-03-17 09:39 #5 av: deia

I think it's possible to change rabarbe for pinapple in this recipe or/and grated coconut. What do you think?

Anmäl
2006-03-17 10:02 #6 av: Anne

deia - pineapple muffins sound lovely too! I never really have baked with pineapple, since I love it so much the way it is, but it'd be fun to try!

Anmäl
2006-03-17 10:13 #7 av: Stefan

Att använda ananas i olika mjuka kakor är väl riktigt bra för att få kakan saftig? Har nog bara ätit det en gång och det var riktigt gott om jag minns rätt :)

Anmäl
2006-03-17 14:06 #8 av: deia

Anne

I love to cook with pineapple, salty and sweet food. I use it in birds and pig with a lot of sweet chilli, I use it also in red meat baked in pan and filet in little pieces fried together with little pieaces of pineapple, cashew nuts, salt and black papper.

Anmäl
2006-03-18 00:07 #9 av: Pernilla

Give it a go with the pineapple! The dough as such isn't that sweet, which could work well with the pineapple. Let us know how it worked out for you, Deia!

 

Anmäl
2006-03-18 18:16 #10 av: deia

Pernilla

I used pineapple pieces in can and exchanged the milk for the water of the can, without the  kardemumma, and it worked very good.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.