Högtider & fest

Adventsbullar

2006-12-20 10:05 #0 av: Anne

God Jul önskar Matlust.ifokus!

 

Adventsbullar
från ME Jungbo Gård


Ca 60 bullar

deg 1:
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 msk socker
12-13 dl vetemjöl

Smält smöret, slå i mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula jästen i en bunke och rör ut i degvätskan. Blanda ner alla övriga ingredienser, och arbeta i ca fem minuter i maskin (längre för hand) tills du har en smidig deg som släpper lätt från bunken. Låt jäsa i ungefär en timme.

deg 2:
1,5 g saffran (tre påsar)
125 g smör
1 dl vit sirap
1 dl socker
1 ägg
1 burk Kesella
10-12 dl mjöl

Blanda ihop saffran med smör, sirap, socker, ägg och kesella. Den här degen ska blandas ihop med den vita, jästa vetedegen, och med resten av mjölet. Det kommer bli en riktigt stor, gul deg, som ska nätt och jämnt inte kladda. Ha inte i för mycket mjöl, för då blir bullarna torra och tråkiga.

fyllning:
250 g mandelmassa
50 g mandlar, finhackade (kan uteslutas)
100 g smör
1 dl socker

Blanda allt till en jämn, grov smet.

dekoration:
1 ägg uppvispat med lite vatten
mandelspån

Förbered plåtar med bullformar i papper. Ta en liten bit deg i handen och rulla till en boll. Platta ut, och lägg på en lite fyllning. Nyp ihop degen så att den blir jämn, och placera med skarven ner i en pappersform. Pensla sen med ägg och strö över några mandelspån. Låt jäsa i ca 45 minuter tills de verkar färdigjästa. Oroa dig inte om bullarna ser små ut - de blir större i ugnen.

Värm ugnen till 200-225°C. (Den lägre temperaturen för varmluftsugn.) Grädda i ca 8-10 minuter tills de börjar få lite färg. Låt dem inte bli för mörka!

Av: Anne

Datum för publicering

  • 2006-12-20
Anmäl
2006-12-20 13:30 #1 av: john-a74
Måste prova dessa såg goda ut:)
 
Anmäl
2006-12-21 09:44 #2 av: [Asta]

Jag såg dem här på din sida. De ser jättegoda ut. Uppmärksammade också att du varit och handlat julpynt på IKEAGlad

Anmäl
2006-12-21 10:26 #3 av: Anne

Asta - haha, ja, precis. Massor, massor, massor av julpynt. :)

Anmäl
2006-12-21 18:32 #4 av: Pheobe

jag har gjort dessa idag men bytte mandelmassan mot marsipan

Anmäl
2006-12-22 13:29 #5 av: Illan

Kan tipsa om att man kan göra dem mjölkfria också genom att baka på solhavre och ersätta kesella med en mindre mängd havregrädde. Smöret byts såklart mot mjölkfritt margarin. Inte exakt samma smak, men jättegoda ändå!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.