Bakat,desserter & konserverat

Majsbröd

2007-06-02 00:47 #0 av: [Asta]

Brukar ni titta på amerikanska filmer? Dum fråga - klart ni gör, det går ju inte att undvika. Men brukar ni lägga märke till vad de äter? Det gör jag och framförallt om det är något i brödväg.

Något jag lagt märke till i många filmer är att de äter cornbread - majsbröd. Det finns ofta på bordet när det bjuds på Thanksgiving-middag eller när de har något som kan jämföras med våra "söndagsmiddagar". Eftersom jag är brödgalen har jag länge funderat på de där bröden.

Så häromveckan gick vi på Maxi och då kunde jag inte motstå boken Jorden runt på 80 degar av Anita Triberg och Albert Håkansson. När jag satt och läste i den hittade jag majsbröd och jag bara kände att jag var tvungen att testa. Så jag kokte en mustig köttgryta och till den bakade jag majsbröd. Och det var gott! Testa gärna - här kommer receptet.

Majsbröd

2 1/2 deciliter (140 gram) fint majsmjöl
2 deciliter (115 gram) vetemjöl (jag tog vetemjöl special, fullkorn)
1/2 tesked salt
1/2 tesked krossad svartpeppar
1/2 tesked chilipepparflingor
2 nypor malen brödkummin
2 teskedar bakpulver
1 stort ägg
2 1/4 deciliter mjölk
150 gram majskorn på burk, cirka 1 1/2 deciliter

Gör så här
Värm ugnen till 200 grader.
Smörj en ugnssäker form cirka 20x20 centimeter.
Blanda samman alla torra ingredienser i en skål.
Gör en grop i mitten.

Vispa upp ägget, blanda med mjölken. Slå vätskan i mjölgropen och rör slätt. Vänd ner majskornen. Rör inte mer än nödvändigt.
Skeda ner smeten i formen.

Grädda i cirka 15 minuter tills ytan är gyllenbrun.
Låt svalna något, lossa sedan från formen och skär brödet i fyrkanter. Servera det ljummet.

Av: Asta

Datum för publicering

  • 2007-06-01
Anmäl
2007-06-02 10:34 #1 av: Anne

Oh, gott gott gott! Nu blev jag ruskigt sugen. Jättefin bild också!

Anmäl
2007-06-05 22:18 #2 av: [Asta]

Tack! Har ju köpt mig en ny kamera så den måste ju också testas.

Anmäl
2008-01-11 14:36 #3 av: Berglund

Låter ju riktigt smarrigt :D

Anmäl
2008-01-11 14:46 #4 av: Anne

I det här sammanhanget måste jag tipsa om The Cornbread Gospels, en ny bok av författaren Crescent Dragonwagon. (Ja, hon heter så!) Den handlar enbart om majsbröd, i alla möjliga varianter, och den är *helt* underbar. Jag har sällan varit så förtjust i en bok! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.