Annons:
Etiketterinternationella-kökenartikel
Läst 33323 ggr
[Asta]
9/17/07, 1:52 AM

Vad äter du i Österrike?

Det är lätt att hitta artiklar om italiensk mat, fransk mat och libanesiskt mat. Men hur ofta läser du egentligen om österrikisk mat?

Tre somrar i rad har vi varit i Österrike och vandrat. Det är fantastiskt sköna semestrar och det är väldigt vackert i Alperna. Naturligtvis äter vi även Österrikisk mat. Och det finns många goda och roliga saker att äta där. De flesta tänker mest på Wienerschnitzel och Sachertårta eller möjligen Apfelstrudel. Men det finns mycket mera.

Stuibenfallet

Runt om Österrike finns flera olika länder och det  märks i maten de äter. När man äter ute och vandrar stannar man emellanåt till vid en Alm eller Hütte och äter. På dessa ställen finns ofta Gulaschsoppa. Där finns också korv i olika varianter. Träffar ni på en sort som heter St.Johanner skall ni slå till. Det är en köttrik korv med örter och den är väldigt god. Och då är jag ändå ingen korvälskare.

Är det en Alm  med lite större restaurang kan du ofta beställa en Tiroler Gröstle med Spiegeleier. Det du har beställt är den Tyrolska varianten på vår pyttipanna, med ett stekt ägg.

Går man på en vanlig restaurang kan man ofta beställa Spätzle i olika varianter. Och det du då beställer är en sorts pasta. Den är gjord på mjöl, vatten, ägg och salt. Oftast är den formad mer i bitar än som spagetti eller dylikt. Spätzle är god att äta med lite såsiga saker. Juli/augusti kan du ofta få både spätzle eller annan pasta med kantareller eller annan svamp. Och de är duktiga på att tillaga svampen och det finns mängder av kantareller att köpa.

Något som är väldigt trevligt i Österrike är att man ofta får en rejäl sallad till maten när man beställer. Ofta med i vart fall kål och morötter i. Och nästan alltid smaksatt med kummin. De gillar verkligen kummin i Österrike.

Apfelstrudel känner väl alla till. Men den finns i en variant som heter Topfenstrudel också och den är minst lika god. Topfen är något kvarg/kesellaliknande som används till lite av varje. Strudel finns också med Marillensmak, eller aprikoser. Det odlas mycket aprikoser i södra Österrike och norra Italien och det görs kakor, sylt, likör och brännvin av den. Marillen finns i mycket.

Fisk finns naturligtvis också även om Österrikarna verkar vara väldigt förtjusta i kött. När du är i Alperna är det forell du skall äta. I somras fiskade de upp forellen när jag hade beställt min mat så det var verkligen färsk fisk jag åt.

Knödel är något annat som finns i massor av smaker och här får jag ärlig säga att det är inte min favoritmat. Vetedeg med olika fyllningar. Det kan till och med göras som eftterrätt och heter då Germknödel. Beställer du det får du en stor, söt knödel med sylt i och den flyter omkring i vaniljsås. Mycekt vaniljsmak, väldigt söt och framförallt, väldigt mäktig.

Också kommer vi slutligen till en favorit - Kaiserschmarren - deras söndertrasade pannkaksvariant. Som ofta serveras med olika sorters sylt. Vädligt ofta Zwetchken - som är plommon.

Vill man så kan man ta en Verlängter efter maten. En Verlängter är tyrolarnas namn på en vanlig slät kopp kafffe. Den som vill dricka något sötare väljer kanske en Almdudler, en läsk som smakar ungefär som Champis eller Pommac.

Så här kan jag hålla på ett tag. Istället skickar jag med ett recept på Kaiserschmarren om ni skulle vilja testa. På Almarna får man jätteportioner och du äter den som en maträtt och inte som en dessert.

Kaiserschmarren

Ingredienser
1dl russin
4 msk mörk rom
4 ägg
2 msk strösocker
2,5 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk
salt
1 msk smör eller margarin
lite rivet citronskal
2 msk florsocker

Lägg russinen att dra i romen i ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader.

Gör så här;
Skilj ägg-gulor från ägg-vitor. Vispa gulorna och strösocker tills massan blir luftig. Blanda ner mjöl, mjölk, salt, citronskal och russin.

Slå äggvitorna till hårt skum och blanda in försiktigt i smeten.

Smält matfettet i en stor stekpanna på svag värme.

Häll i smeten och grädda en-två minuter.

Ställ sedan in pannan i ugnen och låt den stå där i fyra-fem minuter. Förvänta dig inte mycket färg, färgen är på undersidan.

Ta ut pannan. Glöm inte att handtaget är varmt!

Dela pannkakan i bitar med hjälp av två gafflar och stek bitarna ytterligare någon minut.

Lägg upp bitarna i en hög på fat och pudra med florsocker (vill man piffa till den lite till kan man även ha lite kanel eller kardemumma).

Servera den varm gärna med en god fruktkompott till.

Kaiserschmarren

Relaterade länkar

Av: Asta

Datum för publicering

  • 2007-09-16
Annons:
eventkocken
9/17/07, 3:39 PM
#1

Trevligt inlägg Asta! Funderar på att åka till Alperna i vinter. Hård skidåkning på förmiddagen och sedan Gulaschsoppa och en öl i backen slår det mesta när det gäller sport & friluftsliv =)

[Asta]
9/17/07, 8:36 PM
#2

Ja - det är väl som våra vandringar. Ta dig ett antal höjdmeter upp så känner du dig väl förtjänt av både öl och mat :)

Martin
6/9/08, 2:36 AM
#3

Scweinekotlett mit käse…. (fri tolkning: skinkkotlett med ostfyllning) är kanongott.

Vet inte om det är just österrikiskt, men åt det en del när jag var i landet för förvisso ganska många år sedan. Ofta med gurkensalat som förrätt, dvs inlagd gurka.

mvh Martin

storost
5/26/10, 10:51 AM
#4

Det finns tyvärr flera saker som inte stämmer riktigt. Så tänkte jag att skriva upp de information och rätta till det eller förklara det.

Spätzle finns i Österrike, Schweiz och Tyskland men det är från början en tysk rätt. Sen blandar en del Spätzle med Knöpfle. Spätzle är avlång och Knöpfle är mer rund. Degen är också lite annorlunda.

Topfen är inte bara en sorts kvarg/kesellaliknande, Topfen är österrikiskt utdryck för kesella.

Zwetschgen är en sorts plommon, men heter på svenska sviskon. Smaken mellan plommon och sviskon är annorlunda.

Bara en mindre del av Knödel är gjord av en vetedeg. Knödel innehåller olika ingredienser som potatis, ströbröd, gammal bröd med mera. Germknödel är klassiskt för en vetedeg med jäst i - Gern är österrikiskt utdryck för jäst. Marillenknödel har kesella, ströbröd, lite mjöl, ägg, smör, socker och aprikos i.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

[Asta]
5/26/10, 11:30 AM
#5

Nu har jag aldrig gett mig ut för att vara någon expert på Österrikisk mat utan berättar bara om mina upplevelser i Österrike. Och tyckte det var trevligt att skriva en artikel. Att Zwtschken är sviskon det vet jag emellertid, men sviskon är ett plommon.

Jag tycker också ärligt att det var ett ganska otrevligt sätt för en Medarbetare att börja rätta i gamla artiklar genom kommentarer. Jag hade gärna rättat eller lagt något i artikeln, men när du mailade mig bad du mig inte rätta något, du ville bara berätta vad som var fel.

Be mig inte skriva flera artiklar!

storost
5/26/10, 12:18 PM
#6

För mig är det en självklarhet att rätta någonting som någon uppmerksamma mig när jag har gjord ett fel, men det gjorde du inte. Så tyckta jag, att jag ska rätta det, vad jag gjorde och det har inget att göra om jag är Medarbetare eller inte.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Annons:
[Asta]
5/26/10, 12:34 PM
#7

Det tycker jag att det har storost. Om du är Medarbetare och vill att jag ska korrigera i en artikel ber du mig göra det. När du skickar ett mail till mig och talar om vilka fel du anser det vara i en artikel så uppfattar jag inte det som att du vill att jag ska korrigera den. Du kan nog inte tänka att alla uppfattar saker och ting på samma sätt som du. Jag har inte ens möjlighet att göra några ändringar i mina artiklar om inte du eller någon annan Medarbetare öppnar upp möjligheten.

Om detta hade varit en vetenskaplig artikel hade jag ansett att det var OK att skriva kommentarer och rätta den. Det här är en lite researtikel om vad jag ätit i Östterrike. Om där är fel i den så anser jag att det är sådant som man får leva med. Jag ser ofta fel som jag utan att göra något åt dem. Ditt sätt att agera är besserwisseraktigt och tråkigt och tar bort all lust att medverka på siten. Och i det fallet har det väldigt stor betydelse huruvida du är Medarbetare eller inte.

[Tassy]
5/26/10, 3:02 PM
#8

Jag måste bara inflika att jag tyckte inte Storost var otrevlig, utan förklarade sakligt med mer korrekt fakta. I mina ögon ser det bara ut som en vänlig upplysning, och inget att bli upprörd över Glad

Om jag har förstått saken rätt så har Storost sina rötter ifrån trakterna, vet inte exakt om det är Tyskland, Österrike eller Schweiz, så det är klart att han vill rätta till, han har ju om någon här kunskapen Glad

[Asta]
5/26/10, 3:38 PM
#9

Tassy - det är OK för dig att tycka det, men det här har föregåtts av en mailkonversation också så du har inte hela bilden. Jag känner mig ganska påhoppad av det här och det kändes inte alls trevligt.

Jag tog precis tillbaka mitt medlemsskap i Matlust därför att jag tyckte det började bli vettig ledning igen, men tror att jag hoppar av det igen.

Matlust verkar inte längre vara stället  för mig. Man passar inte in överallt och istället för att tjura över det så är det lika bra att lämna. That' life.

[Tassy]
5/26/10, 4:37 PM
#10

#9 Om du vill låta mig ta del av det som hänt så hjälper jag gärna till att försöka reda ut detta. Jag är också Medarbetare på matlust och vill gärna hjälpa till att göra sajten så trivsam som möjligt för så många som möjligt.

Jag tycker det är viktigt att reda ut om någon känner sig trampad på av en administrator, det gynnar både de inblandade och forumet i sig.

[Asta]
5/26/10, 5:23 PM
#11

Tassy -  snällt av dig, men jag bryr mig inte mera.

Jag orkar inte hålla på med det här.

[Tassy]
5/26/10, 7:38 PM
#12

#11 Ok, då släpper vi det.

Upp till toppen
Annons: