De internationella köken

Idag skall vi laga Beef Curry i svensk version.

2008-02-21 10:00 #0 av: chinerunner

Jag är ej av Indisk härkomst (Lapp&Kustfiskare). Inte heller har jag någonsin varit i Indien. Så på inget sätt tänker jag utge mig för att var kunnig i deras matlagning. Det är som med mina asiatiska wok äventyr. Enbart passion och matglädje. För att ta del av äkta matlagning från länder som dessa, hänvisar jag till någon annan kock.

Med detta sagt så ger vi oss genast in på själva tillagandet av denna glada amatör version.


Jag börja med att tärna upp 2 stora gula lökar.

Sedan hackar jag 3cm färsk ingefära.

En hel färsk ekologisk vitlök (liten) fick även den möta knivens hackande egg.


En stor tjockbottnad gryta behövs till denna rätt.


Jag slår i olja så att botten täcks (skirat smör är vanligt att använda med).

Nu får lök, ingefära och vilök fräsa tills den får brun färg.

Sedan slår jag i kryddorna så att dom hinner utveckla sin smak i det varma fettet.

Gult currypulver, garam masala, koriander, kanel, cayenne och röda chili flakes.

Eftersom detta är Beef Curry så har jag köpt hem högrev.

Min bit är på 1150 gram.

Jag tärnar högreven i kuber.

Köttet bryner jag nu i grytan tillsammans med den gyllene blandningen.

 

När köttet inte längre är rött utan fått en brunare ton, så lägger jag i en tärning köttbuljong.

Jag slår i en halv liter vatten och rör om.

 

 


Nu får köttet koka under lock i ca 1,5 timme.

Efter detta så ser det mustigt och gott ut.


Nu är det dags att tillsätta yoghurt, grädde och röda linser.


Detta slås i grytan enligt följande:

1 tekopp röda linser, 1 tekopp yoghurt och ½ tekopp grädde.


Detta får nu puttra en timme så att köttet blir mört och smakerna tar ihop. Den sista kvarten tar jag av locket så att konsistensen blir krämig.

Tillsätt nu en sked salt och 2 matskedar citronsaft.


Nu slår jag över curryn i en mindre gryta som lämpar sig för servering.

Det blir ofta lite bränt i botten av linserna under denna sista puttring.

Då är det trevligare att servera från en ren och låg gryta.


Jag skopar på yoghurt ovanpå curryn och dekorerar den med tandooripulver eller paprikapulver.

Sedan låter jag någon kryddört pryda ytan som pricken över i.

Potatis, ris, bulgur eller bönor till, det avgör ni själva.

Jag kokade potatis idag.


Smaklig måltid.

Tänd en rökelse och lyssna på sitar musik till.

Patrik

 

  Dagens rätt: Beef Curry

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Av: chinerunner

Datum för publicering

  • 2008-02-21
Anmäl
2008-02-21 11:02 #1 av: Beba

Det ser väldigt gott ut...Måste testa det till helgen.Skrattande

Anmäl
2008-02-21 11:20 #2 av: Hera

Ojoj vad hungrig jag blev nu :) Ska testas :)

Anmäl
2008-02-21 13:51 #3 av: drutten53

ser verkligen gott ut....men här blir det hemlagade rårakor o bacon o lingonsylt idag...en av mina favoriter..bara älskar rårakor...ha en bra torsdag på er alla..kram

Anmäl
2008-02-21 15:25 #4 av: bubbelbubbel

du får allt att se så himla enkelt ut chinerunner ! :D

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.