Annons:
Etiketterbakatdesserterkonserveratartikel
Läst 10738 ggr
[Asta]
10/12/08, 12:55 AM

Kryddig äppelsylt

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Har du en massa äpplen i trädgården? Och vill göra något annat än äppelmos? Testa att göra kryddig äppelsylt. Ett långkok som leder till en spännande smakrik sylt. Eftersom vi har haft en hel del äpplen i trädgården så har jag kokt en hel del äppelmos. Nu har vi ett träd med röda äpplen med myck…

Har du en massa äpplen i trädgården? Och vill göra något annat än äppelmos? Testa att göra kryddig äppelsylt. Ett långkok som leder till en spännande smakrik sylt.

Eftersom vi har haft en hel del äpplen i trädgården så har jag kokt en hel del äppelmos. Nu har vi ett träd med röda äpplen med mycket smak som jag ville göra något annat med.

Efter att ha letat runt lite här och där så hittade jag på olika amerikanska sidor något som de kallar ”Apple Butter”. Någon sort äppelsylt som skall kokas i flera timmar och i vilken skall tillsättas många olika sorters kryddor. Det tyckte jag lät spännande så jag konstruerade ett recept med inspiration från några olika recept på Apple butter. Resultatet är en mörk sylt med mycket smak. Riktigt spännande!

Äppelsylt by you.

Ingredienser

1 kg skalade äppelklyftor av ett riktigt syrligt äpple
65 cl äppelcider (= en flaska av den sort jag köpte)
3 dl farinsocker
1 dl vitt socker
1 tsk stött kryddpeppar
1 tsk stött kryddnejlika
1 tsk malen kanel
en halv riven muskotnöt
3 stjärnanis
1 kanelstång
saft från en citron
rivet skal från en citron

1 tsk Atamon

Gör så här

Lägg äppelklyftorna i en kastrull, häll i äppelcidern. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter eller tills äppelklyftorna blir mjuka.

Häll sedan i socker och kryddor samt citronsaft och -skal. Låt sjuda på låg värme i 3 – 4 timmar. Rör emellanåt och efter ett par timmar kan du börja testa om det är klart. Se till att ha en tallrik i kylskåpet (det blir lättare att testa om tallriken är kall).
När du testar tar du en klick äppelsylt och lägger på tallriken. De första gångerna kommer det troligen att rinna ut vatten runt om klicken, sylten delar sig liksom i äppelsylt och vatten. Testa tills sylten inte längre släpper ifrån sig vatten. Då är den klar!!

Ta ur stjärnanis och kanel. Kör med en stavmixer i grytan och låt den koka lite till.

Ta bort grytan från spisen och blanda i Atamon.

Häll sylten på varma burkar och låt kallna innan du ställer in den i kylskåpet. Du har då en lite annorlunda sylt med mycket kryddsmak.

Äppelsylt by you.

Annons:
rakuLotta
10/12/08, 8:57 AM
#1

Låter spännande. Det ska jag testaGlad

Hoppfull
10/12/08, 3:52 PM
#2

Vad använder man sådan sylt till?

Behöver du en medmänniska att prata med? Känner du dig ensam?

Titta in här medmanniska.net och se om det är något för dig.

Bregotta
10/12/08, 6:55 PM
#3

´Gud vad gott det låter, kan säkert användas till en massa rätter! Smakrik sylt är jättegott på ostbricka till exempel - det skall jag testa!

[Asta]
10/12/08, 9:21 PM
#4

Den går bra att ha direkt på mackan. Och till ostbricka precis som Bregotta skriva. Också god tillsammans med en bit kött på mackan- Det är bara fantasin som sätter gränser.

Niklas
11/12/08, 4:25 PM
#5

Åsa gjorde sylt efter det här receptet. Det blev verkligen gott. Jag åt det till kex och ost i lördags. Det passar även på exempelvis våfflor.

Rekommenderas.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Upp till toppen
Annons: