Annons:
Etiketterhögtidfestartikel
Läst 17171 ggr
[Asta]
12/4/08, 12:09 PM

Julgodis

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Det märks att många är ute på nätet och letar julgodis just nu. Jag har några i min receptsamling. Tänkte göra en liten sammanställning så kan ni se om det finns något ni verkar gilla. Kanske fylla på listan?

Amerikansk fudge

Rejält söt. Ganska mycket socker och sedan även sötad kondenserad mjölk. Men supergoda. Smälter i munnen som spunnet socker.

Chokladkola

Chokladkola

Mjuk, men inte seg kola. Förmodligen för att man har choklad och inte kakao i smeten. Dessa blev förra året makens favorit. Det var mycket spring till kylskåpet.

Citronkola

De här gjorde Tina på TV. Eftersom jag gillar citron var jag tvungen att testa. Och de här är goda! Livsfarliga för mig för jag kunde bara inte låta bli att äta. Hela tiden!

Det blir många kolor av den här satsen. Det blir sega citroniga kolor.

Engelska läckerbitar

Engelska läckerbitar

De här ser kanske inte så roliga ut på bilden, men de är goda, goda, goda. De här och indisk kola gör jag varje år. De är mjukt knäckiga i mitten och sedan choklad ovanpå. Så goda!! Knäcken går superfort att göra, det som är jobbigast är att doppa dem i choklad.

Fikon- och punschgodis

Fikon- och punschgodis

Ett något nyttigare godis utan en massa socker. Jag tycker om dem eftersom jag är ganska förtjust i fikon. Men skall jag vara ärlig är de väldigt jobbiga att göra. Den där smeten är som cement som fastnar i handen hela tiden när man försöker rulla bollarna.

Fudge

Som Amerikansk fudge ovan, men med massor av chokladsmak. Goda.

Indisk kola

Indisk kola

En av mina favoriter. Görs också i princip varje år. Blir en mjuk men inte seg kola. Inte riktigt fudge heller.

Kokar man den lite för länge blir det en seg kola.

Marknadsnougat - ny

Marknadsnougat

Supersnabb att göra. Koka två minuter och mixa. Klart! Förutom skärandet då. Blir massor av godis - och blir gott! Försvinner fort om man ställer en skål framför folk.

Chokladtryffel med Turkisk peppar

Gillar du lakrits skall du göra den här. Du stoppar den i munnen och så smakar du chokladtryffel. Precis när du börjar bli besviken och undrar var lakritssmaken är så slår den till. Underbar kombination.

Chokladtryffel2

Chokladtryffel

Det här är vanlig chokladtryffel. Bra recept. Ger kladdiga bollar som efter att ha rullats i kakao och fått vila lite blir jättebra i konsistensen.

Annons:
Anne
12/4/08, 1:40 PM
#1

Åh vad roligt med många nya tips. :) Jag har verkligen tänkt testa brända mandlar i år (den rosa varianten) men har inget beprövat recept.. nåja, får väl testa helt enkelt! Saffranstryffel blir det också, och om jag hinner ska jag göra mintkakor. Och lite annat.. :)

[Asta]
12/4/08, 1:54 PM
#2

Jag testade med brända mandlar förra året. Det gick inte så bra:). Finns förmodligen bättre recept. Lyckas du måste du lägga in receptet!

Anne
12/4/08, 2:05 PM
#3

Men äsch, jag tror ju att det var just du som länkade till ett recept som jag tänkte testa. Det är säkert samma, så dumt :)

[Asta]
12/4/08, 2:08 PM
#4

Det kan ju också var som så att jag gjorde fel. De var goda, men jag fick dem stenhårda och lyckades inte dela dem. Om jag inte missminner mig var det marsipan eller mandelmassa i receptet.

Niklas
12/4/08, 2:52 PM
#5

Chokladtryffel är gott. Jag tycker om blandningen av kakaons kärva smak och tryffelns sötma. Synd att de inte finns i en nyttig müslivariant. Glad

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Anne
12/4/08, 2:56 PM
#6

Hm, det har jag sett (som jag såklart inte hitar nu) hade nog bara glykos och socker. Eller ja, i stort sett bara.

Annons:
dolfen
12/4/08, 7:11 PM
#7

Chokladigt = Gott !

Glad

rakuLotta
12/6/08, 3:56 AM
#8

 Jag har börjat göra den klassiska knäcken(recept på knäckformspaketet) med hackade polkagrisar i stället för nötter i. Mycket godare tycker jag(som inte gillar nötter)

Här var ju massor med käcka recept. Tack, ska genast testa. (julgodiset ligger på min lott)

Anne
12/7/08, 8:59 PM
#9

Jotack, det gick riktigt illa med brända mandlarna :) Allt såg lovande ut tills massan helt plötsligt tvärstelnade. Fortfarande varm som f-n, det gick definitivt inte att forma nåt snyggt. Synd - för det smakade helt rätt. Nåja…

[Asta]
12/7/08, 9:19 PM
#10

Hepp - låter precis som när jag gjorde det.

Veduran
12/13/08, 2:17 PM
#11

Är det någon som vet om man kan koka om kola… gjorde lakritskola tidigare i veckan och kokade och kokade. Efter 2 timmars kokande blev jag lite less och tänkte att det nog skulle gå bra iaf och hällde ut smeten på en plåt för att kallna. Det stelnade inte så mycket så jag tänkte att kylen skulle göra resten… Men nä :(  det blev inten kola utan mer lite stel och kall smet *suck*. Så… kan man koka om samma "smet" tror ni?

Pling
12/20/08, 5:49 PM
#12

Hittade ett recept på saffranstryfflar (vit choklad, creme fraiche, saffran)Dom blev väldigt kladdiga. Nån som har nåt bättre recept?

Anne
12/20/08, 9:52 PM
#13

Jag har gjort saffranstryffel på grädde, vit choklad och saffran. Men sortens vit choklad spelar *stor* roll. Förra gången använder jag nåt betydligt dyrare (Lindt har jag för mig) och det blev kanon. Nu senast hade jag Odense och de stelnade inte alls. Trist.

Annons:
[Asta]
12/21/08, 12:22 AM
#14

Här finns det tryffelrecept - både vita och bruna. Nu tycker jag alltid att tryffel blir väldigt kletigt först, men att det sedan liksom "torkar till". Har i och för sig aldrig testat med vit choklad, men kan tänka mig att kvaliteten där spelar roll mer än på brun choklad. Den vita är ju inte choklad i vanlig mening.

Här finns ytterligare en saffranstryffel.

Pling
12/21/08, 12:40 AM
#15

Enl receptet skulle det vara 250 g vit choklad. jag tog 200 g Lindt å 50 g blockchoklad. 1 dl creme fraiche (jag tog den feta) Smaken är det inget fel på men tryffeln liksom "följer med" formen när man ska få ur den ur formen.

SofiaDalarna
12/24/08, 1:30 AM
#16

Jag provade att göra "indisk kola" i går kväll, och Oj- vad söt den blev! Chokladsmaken var god men det smakade FÖR mycket socker, tycker jag.. (Även min pojkvän-som kan ha 5 sockerbitar i teet- tyckte att den var för söt- och då är det illa.. :)

Men, vem vet, kanske finns det några sockerråttor i huset som tycker den är god och äter upp den? :)

Jag funderar även på att prova att göra "marknadsnougat". Hoppas jag inte tycker att den blir för söt med.. (totalt nästan 10 dl socker!..) Annars får jag googla efter nåt mer "hälsosamt".. :)

Förlåt att jag klagar, Asta! Tack för en intressant artikel i övrigt!

[Asta]
12/24/08, 1:50 AM
#17

Det är OK Sofia, smaken är som baken…

Men du skall nog låta bli att göra kola i så fall för de flesta innehåller socker av de där mängderna. Tryffel kanske passar bättre? Där behöver man inget socker förutom det som finns i chokladen, även om det finns socker i receptet behövs det inte för konsistensen.

SofiaDalarna
12/24/08, 2:08 AM
#18

Tack.. :) Jo, tryffel är jättegott men hade tyvärr ingen mörk choklad hemma… :(

Nu nattsuddar jag ändå lite och provar att göra en omgång fudge istället… Det borde bli gott, trots sockermängden… Hoppas jag!.. :) Natti natt och God jul!

rakuLotta
12/26/08, 9:23 AM
#19

Jag gjorde oxå indisk kola. Söt men god. Det var bara en grej. När den var nygjord så var den mjuk och len, men efter ett par dagar skiktade den sig liksom, och blev lite "sockrig". Alltså mjukheten försvann och sockerkristallerna blev framträdande. Ingen sa nåt om det för de visste ju inte hur den va från början. Hur lång tid innan gör ni erat julgodis? ( tänker på hållbarheten…) Jag gjorde mitt på söndagen innan jul, då ska det även hålla till juldagen. Tycker alltid chokladen blir "konstig", missfärgad om man säger så. Liksom flammig. Och man har ju andra saker för sig innan jul så man kan ju inte stå med allt julgodisbak till dagen innan.

Hur förvarar ni den?  Jag har den i kylen i burk.

[Asta]
12/26/08, 7:35 PM
#20

Jag brukar förvara mitt julgodis i en plastburk i kylen och så med bakplåtspapper mellan olika lager.

Annons:
Lena82
3/5/09, 3:30 PM
#21

Dem där recepten måste jag prova till julen som kommer. Då behöver vi inte tänka på att handla hem julmat då vi ska bort på något håll i år.

Upp till toppen
Annons: