Köks- & hushållstips

Järpar - Recept

2009-04-04 19:12 #0 av: chinerunner

Köttfärs i storpack är ju bra för budgeten, men vad gör man med all färs?

Ett storpack med köttfärs kan man blanda till järpsmet. Jag rörde ihop färsen med

4 ägg

2 matskedar Pressad vitlök

3 matskedar Teriyaki

2 matskedar Hoy sin

Salt och Peppar från kvarn

Jag formade järparna med händer blötta i vatten.

Järparna lades upp på bakpapper på ugnsplåt.

jerpar1.jpg

Sedan fick dom gräddas 15 minuter i 225c ugn.

jerpar2.jpg


Slutligen brynte jag dom i gjutjärnswoken, men vilken stekpanna som helst går bra till detta.

jerpar3.jpg

Så nu är det bara att koka gräddsås och göra matbackar.


 

Anmäl
2009-04-06 11:19 #1 av: [Asta]

Järpar får mig nästan att bli nostalgisk! Det hette alltid järpar när man gick i skolan. Jag har nog aldrig tänkt på det som järpar sen, men visst heter det så!

Du använder verkligen woken till allt!

Anmäl
2009-04-06 14:01 #2 av: Strumpa

vad gott det ser ut :)

#1 jag tänker också på skolan. men tror iaf att dessa smakar en aaning bättre ;)

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-04-06 14:02 #3 av: [Asta]

#2 - fast vi had goda järpar i skolan. Jag var alltid glad när det var järpar.

Anmäl
2009-04-06 14:03 #4 av: Strumpa

#3 haha okej :)

/Sanna

medarbetare på Nattsudd och TV

Anmäl
2009-04-06 14:33 #5 av: chinerunner

Självklart så kan man använda andra såser än dessa asiatiska i smeten. HP-sås och Worcestershiresås passar utmärkt.

 

Anmäl
2009-04-06 15:58 #6 av: [Asta]

Men det var lite kul tycker jag med lite annorlunda kryddor.

Anmäl
2009-04-28 11:45 #7 av: [Norum]

Man kan också göra som en lite lösare köttbullssmet och blanda i persilja, det blir jätte gott.

Sen vet jag att det finns dom som blandar i en påse med löksoppa och sen gör köttfärslimpa av smeten.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-04-28 17:13 #8 av: clivia

jag gjorde biffar enligt recept i Annas mat i söndags och det blev kanongott, har inte receptet här men det heter Senapsbiffar i boken och tror det var 1/2 dl hackad kapris och 1/2 dl fransk senap i till 1 kg nötfärs. Lök också. Blev mycket gott!

Ska testa med kryddsåser, bra sätt att hålla efter flaskorna som skramlar runt i kylskåpsdörren...

Anmäl
2009-04-28 17:19 #9 av: Tom-B

Järpar! För mig är det i första hand nå´t som flyger.

Beroende på att vid mitt dopkalas (70 år se´n!!) bjöds de närvarande på järpar som min far själv införskaffat vid en jaktresa norrut.

Fråga mig inte hur de var tillagade. Minnet sviker!

Jag hoppas det är preskriberat nu!

//Tom

P.S. Fortfarande ingen som slår mig i Ålderstrappan! D.S.

//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.