Järpar - Recept
Köttfärs i storpack är ju bra för budgeten, men vad gör man med all färs?
Ett storpack med köttfärs kan man blanda till järpsmet. Jag rörde ihop färsen med
4 ägg
2 matskedar Pressad vitlök
3 matskedar Teriyaki
2 matskedar Hoy sin
Salt och Peppar från kvarn
Jag formade järparna med händer blötta i vatten.
Järparna lades upp på bakpapper på ugnsplåt.
Sedan fick dom gräddas 15 minuter i 225c ugn.
Slutligen brynte jag dom i gjutjärnswoken, men vilken stekpanna som helst går bra till detta.
Så nu är det bara att koka gräddsås och göra matbackar.
Järpar får mig nästan att bli nostalgisk! Det hette alltid järpar när man gick i skolan. Jag har nog aldrig tänkt på det som järpar sen, men visst heter det så!
Du använder verkligen woken till allt!
vad gott det ser ut :)
#1 jag tänker också på skolan. men tror iaf att dessa smakar en aaning bättre ;)
/Sanna
medarbetare på Nattsudd och TV
#2 - fast vi had goda järpar i skolan. Jag var alltid glad när det var järpar.
#3 haha okej :)
/Sanna
medarbetare på Nattsudd och TV
Självklart så kan man använda andra såser än dessa asiatiska i smeten. HP-sås och Worcestershiresås passar utmärkt.
Men det var lite kul tycker jag med lite annorlunda kryddor.
Man kan också göra som en lite lösare köttbullssmet och blanda i persilja, det blir jätte gott.
Sen vet jag att det finns dom som blandar i en påse med löksoppa och sen gör köttfärslimpa av smeten.
jag gjorde biffar enligt recept i Annas mat i söndags och det blev kanongott, har inte receptet här men det heter Senapsbiffar i boken och tror det var 1/2 dl hackad kapris och 1/2 dl fransk senap i till 1 kg nötfärs. Lök också. Blev mycket gott!
Ska testa med kryddsåser, bra sätt att hålla efter flaskorna som skramlar runt i kylskåpsdörren…
Järpar! För mig är det i första hand nå´t som flyger.
Beroende på att vid mitt dopkalas (70 år se´n!!) bjöds de närvarande på järpar som min far själv införskaffat vid en jaktresa norrut.
Fråga mig inte hur de var tillagade. Minnet sviker!
Jag hoppas det är preskriberat nu!
//Tom
P.S. Fortfarande ingen som slår mig i Ålderstrappan! D.S.
//Tom-B har överlåtit värdskapet för Fiske Ifokus till Hera.
#0, Hur mycket köttfärs hade du till det receptet? "Storpack" kan ju vara både 1 kilo och 2.5 kilo beroende på var man handlar. Det låter gott i alla fall, jag ska testa det någon dag.