De fyra årstiderna

Svamptider

2009-08-01 02:30 #0 av: Loucar

Nu fylls skogen av svamp och då är vi många som ger oss ut och fyndar. Många vågar dock inte plocka annat än kantareller då de känner sig osäkra. Tänkte därför tipsa om ett antal bra matsvampar som inte är så svåra att känna igen i skogen.....

 

Blek taggsvamptaggsvamp.jpg

Utseende/Kännetecken: Gulvit hatt, vita taggar under hatten, foten gul/gulvit.

Växtplats: Mossig bland och barrskog

Hantering: Godast färsk men kan även frysas. Torkning rekommenderas inte. Bäst som blandsvamp.

Blodriskablodriska.jpg

Utseende/Kännetecken: Orange med gröna ringar eller fläckar. Orangefärgade skivor under hatten.Ihålig fot som också är orangefärgad.

Växtplats: Gran och fuktig mark

Hantering/Användning: Äts färsk men kan också läggas in.

 

Blomkålsvampblomkålsvamp.jpg

Utseende/kännetecken: Gräddfärgad till gulbrun täta krusga grenar som ringlar från en kraftig fot. Formen påminner om ett blomkålshuvud.

Växtplats: Växer vid tallroten eller gamla tallstubbar.

Hantering/använding: Tar väldigt lång tid o rensa men är väl värd besväret. Äts färsk eller fryses in. God i grytor men även att fritera.

 

Gul kantarellgulkantarell.jpg

Utseende/kännetecken: Gul kropp men slät översida och vågig kant. Skivor under hatten.

Växtplats: Löv och barrskog, hittas ofta i mossan, under granar och vid enar.

Hantering/användning: Ätes färsk, torkad eller fryses in.

 

Karl Johankarljohan.jpg

Utseende/kännetecken: Välvd ljusbrun-brun hatt med gula rör under hatten, vitt svampkött. Blir tyvärr ofta angripen och maskäten.

Växtplats: Barr och lövskog.

Hantering/användning: Kan ätas färsk men vinner på att torkas, infrysning gör att den förlorar lite av sin goda smak. Men om man blandar upp den med annan svamp fungerar det bättre. Självklar i en äkta risotto.

 

Rynkad tofskivling/Rimskivlingtofsskivling.jpg

Utseende/kännetecken: De mindre har en klotformad hatt som när de blir äldre blir välvd och rynkad. Ljusbrun till ljusgrå. Ljusbruna till kanelbruna skivor. Tydlig vit ring och vit fot.

Växtplats: Barrskog men kan även finnas i blandskog i södra sverige

Hantering/användning: God färsk eller infryst som blandsvamp.

 

Rödgul trumpetssvampgultrumpetsvamp.jpg

Utseende/kännetecken: Rödbrun till gulbrun hatt, undersidan ljusgul till orange med grenade åsar. Ihålig fot som är gul till rödgul.

Växtplats: Fuktig mark gärna kanter av kärr och i mossa.

Hantering/användning: Kan förväxlas med trattkantarell och slemmurkling den senare oätlig. Vinner på att torkas men kan även ätas färsk, rekommenderar inte att frysa denna svamp. En utmärkts smaksättare på sås genom att man smular ner den och sen tillsätter hackad persilja.

Smörsoppsmörsopp.jpg

Utseende/kännetecken: Välv slemmig brun hatt. Gulvita-gula rör. Vit fot och en ring under hatten.

Växtplats: Vid tallar och längs skogsstigar.

Hantering/användning: Plocka endast de små exemplaren de större är oftast smaklösa. Är mindre slemmiga vid torr väderlek. Äts färska eller frys in som blandsvamp.

 

Stolt fjällskivlingfjällskivling.jpg

Utseende/kännetecken: Brunfjällad hatt mot vit botten. Täta skivor som ibland är svagt brunfläckiga. Ihålig fot och en ring en bit under hatten. Luktar och smakar nöt.

Växtplats: Skogsbryn och på ljusa platser i löv och barrskog.

Hantering/användning: Äts färsk. Man kan även göra svampmjöl av foten.

 

Svart trumpetsvampsvart-trumpetsvamp.jpg

Utseende/kännetecken: Trumpetformad med svart hatt och grå/gråsvart ihålig fot

Växtplats: Örtrik barrskog samt vid ek och hassel.

Hantering/användning: Vinner på att torkas men kan även ätas färsk. En delikatess bland svamparna.

 

Toppmurklatoppmurkla.jpg

Utseende/kännetecken: Brun toppig hatt med längsgående åsar som har ovala kamrar. Vit fot. Både hatt och fot ihålig.

Växtplats: Växer i lövskog, barrskog, ängsmark, dikeskanter o trädgårdar. Finns på senvåren och försommaren.

Hantering/användning: Vinner på torkning men kan ätas färsk. God till sås och stuvning.

 

Information: Svampguiden.se

Bilder från fotoakuten.se, fotoguiden.se samt googles bildbank

Anmäl
2009-08-01 10:33 #1 av: [Norum]

Jag är så feg av mig att jag törs bara plocka kantareller och murklor.. Har faktiskt funderat att gå på en svampkurs men har inte kommit till skott ännu. Jag kanske skulle satsa på det nästa vär? Skulle vara kul att kunna plocka lite andra sorter..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-01 11:32 #2 av: [Asta]

Svampguiden är en jättebra sida att läsa vidare på. Ännu mera svampar, men framförallt många goda recept med svamp.

Vi plockar lite allt möjligt, men mest blir det kantareller och trattkantareller (inklusive rödgul trumpetsvamp  - de kan vara så försvinnande lika, men det gör inte något för de är goda båda två). Anledningen till det är att det oftast är det vi hittar OCH att de är enkla att rensa. Många andra svampar tar evigheter att rensa och det blir inte så mycket kvar när man är klar. Oftast "lagrar" vi bara dessa sorter också. De andra sorterna äts upp direkt :)

Blomkålssvampen går också väldigt bra att torka. Jag hittade en en gång som fyllde hela svampkorgen, den varade länge :) Jag tycker att den har en ganska stark smak så den är bra att blanda med andra svampar.

Anmäl
2009-08-01 11:51 #3 av: [Norum]

Jag har aldrig ens hört talas om blomkålssvampen..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-01 12:34 #4 av: Loucar

Blomkålsvamp är jättegott men tar som sagt evigheter o rensa, håller inte med om att den har en stark smak. Jag tycker den behåller sin krispighet och passar därför utmärkt i grytor.

Varför vänta till våren med svampkurs skruttis det brukar finnas endagarskurser där man går ut i skogen o plockar på hösten.

Anmäl
2009-08-01 12:57 #5 av: [Asta]

Måhända blir den starkare som torkad. Vissa svampar bli det. Jag tyckte den behövde blandas med t.ex. champinjoner.

Anmäl
2009-08-02 23:29 #6 av: Loucar

Asta prova att laga den så här

Stek strimlat bacon och hackad gul lök, ta upp ur pannan. Förväll o stek sedan svamp tillsammans med ren eller viltskav. Blanda skavet/svampröran med bacon o lökröran samt kokt skivad potatis och häll över en 3:a grädde, strö över hackad persilja. Det blir urgott.

Kom på att du är diabetiker så det kanske blir lite för mkt fett.

Man kan steka renskav, svamp, lök och ha i en magrare grädde o äta ris till det funkar också.

Tog en tur i skogen idag igen vi fick ihop 4 l kantareller det är verkligen gott om dom i år så ut o plocka ni som inte hunnit igång med det än.

Anmäl
2009-08-02 23:37 #7 av: [Asta]

Nej - jag är inte diabetiker - min syster är det.

Får testa om jag hittar en ny blomkålssvamp.

Anmäl
2009-08-02 23:49 #8 av: [Norum]

*6 Det där lät ju hur gott som helst! Ska testa det en dag... Fast med mindre grädde...

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-03 00:05 #9 av: Loucar

Sorry Asta det är ju skruttis som är det minns ju nu att det var din syster, då är det bara o smaska i sig *S*.

Tar väl till slutet av augusti innan blomkålen är klar iaf här i uppland

 

Anmäl
2009-08-03 00:06 #10 av: [Norum]

Hm.. så jag får inte smaska då?? *asg*

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-03 00:08 #11 av: Loucar

Jodå klart du får...

 

Anmäl
2009-08-03 00:09 #12 av: [Norum]

Skrattande

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:04 #13 av: Loucar

Kan meddela att svarta trumpetsvampen är plockbar nu...lite tidigt men jag blev så glad när jag hittade ett "litet stimm"

Anmäl
2009-08-12 01:31 #14 av: [Norum]

Och jag kan meddela att jag hittade kanongoda murklor på burk på Hemköp i dag.. Oskyldig

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:32 #15 av: Loucar

Men skruttis dåTungan ute

Anmäl
2009-08-12 01:34 #16 av: [Norum]

Ja vad då? Här finns ju bara kantareller.. Tungan ute

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:36 #17 av: Loucar

Haha jo murklor är gott men lite knepiga o hitta, var nån som sa att om man gräver ner tidningspapper på tomten så kommer det växa murklor där.....du kan ju be lillen om grävhjälp haha....har dock ingen aning om det fungerar.

Anmäl
2009-08-12 01:43 #18 av: [Norum]

Jo, visst fungerar det! Gjorde det förr när jag bodde i huset i Österund. Men dom är inte svåra att hitta, bara man vet var. Men så är det ju med all svamp.. dom är väl vanligare norröver tror jag.

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:44 #19 av: Loucar

Jo jag har oxå hört det vi plocka när jag var mindre men nu var det länge sen det blev av....jag älskar murklor så jag får väl gräva ner lite tidningar i skogen här bredvid haha

Anmäl
2009-08-12 01:48 #20 av: [Norum]

Du kommer att bli förvånad.. tror dom ska ligga ca 1 meter ner i backen och i en ganska tjock trave..

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:49 #21 av: Loucar

Blir till o gräva mkt då haha men i den här stan gräver de mkt o ofta kanske de kan växa upp ur asfaltenObestämd

Anmäl
2009-08-12 01:49 #22 av: [Norum]

Ner med en bunt bara och se vad som händer.. :)

 

// Skruttis

Godmanskap & Gmfinfo

Anmäl
2009-08-12 01:51 #23 av: Loucar

Japp eller så får jag slänga ner i nån djup grop i skogen o skotta igen det går nog fortare

Anmäl
2009-08-27 10:28 #24 av: Bjornen

Ett litet tillrättaläggande är att alla svampar bör tillagas. Jag äter bara kantarell och trattkantarell färsk direkt i skogen. Taggsvamp har en elak smak om de inte är tillagad och allra bäst förvälld först. Gul taggsvamp lite mindre elak smak än de bleka. En del riskor som ibland anges som oätliga eller svagt giftiga är ätbara och goda efter förvällning (t.ex. svartriska, skäggriska). 

Anmäl
2009-08-27 18:47 #25 av: [Asta]

Smörsopp är också väldigt god att äta rå. Fast det ska vara små soppar inte de stora. Små soppar är goda att skiva och lägga i en sallad.

Jag håller inte med om att de stora smörsopparna är smaklösa, däremot är de ofta maskstungna. Men hittar man en fin stor tycker jag att de är goda är tillaga.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.