Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 29230 ggr
Kramis65
2009-08-30 08:36

Rysk matkultur

Havregrynsgröt som vi känner den är inget som tilltalar ryssen, istället ska det vara smörigt,onyttigt och matigt

Äldsta kända rätt i Ryssland är bliny (pannkakor). Bliny var symbol för solen och genom att tillaga och äta den vid vårdagjämningen hedrade och tillbad man ett viktig heligt objekt. Denna tradition lever än idag även om den inte har samma religiösa innebörd.

Det viktigaste födoämnet var bröd. Det bakades främst av rågmjöl. Ibland använde man också andra sädesslag som hirs och vete, men det var väldigt sällsynt bland bönderna. Man åt bröd i tjocka bitar med mycket smör.
Bröd sågs inte som något obetydligt som man äter till den riktiga maten, utan som grunden till måltiden. Brödet är en symbol för livet självt. Genom århundraden utveklades bakningen av brödet till en långsam fulländat ritual.

En annan viktig grundföda var kasja, en sorts gröt. Den lagades av hemmaodlad säd, främst bovetegryn, men ibland också av vete, havre, korn och hirs. Man stekte grynen i lite fett eller olja tills de blivit brynta. Sedan blandade man varmt saltat vatten och grynen i en stenkruka och lät det stå. Efter ett tag satte man krukan i en lagom varm ugn. Ibland tog man grynen och hällde på mera vatten. Meningen är att grynen ska suga upp vattnet utan att bli kladdiga eller mosiga. Till kasjan kunde man tillsätta nästan vad som helst. Ett ägg, lite hackad stekt lök, svamp eller en finhackad köttbit som var för liten att serveras separat.

Det var också vanligt att man ofta åt soppor. Det fanns tre grundtyper i böndernas kök:

Sjtji är en kålsoppa som på sommaren lagas av färsk vitkål och på vintern av surkål.

Borsjtj kokas på rödbetor, men oftast tillsattes flera ingredienser bl a korv, kött och potatis och på det sättet blev den till en hel väl sammansatt måltid.

Ucha är en fisksoppa. Den enklaste sorten gjorde man genom att sjuda rensad hel fisk och sedan smaksätta den med örter och kryddor.

Om det var ont om mat åt man även hela fisken och ben som blivit mjuka genom kokning. Om man hade tillräckligt med mat kunde man sila bort fisk och grönsaker för att få en klar buljong. Därefter fick finare fisk sjuda i buljongen innan soppan serverades. Det anses att ucha blir godast om den kokas på flera olika fisksorter.

På senare tid blev soppa en allt viktigare rätt och i det moderna Ryssland äter man soppa minst en gång om dagen.

Till maten kunde man dricka kvass. Kvass påminner om svagdrickan i Västeuropa. Kvassen bryggs på säd och malt, men kan också bryggas på överblivna brödkanter. Sedan får den dra och jäsa i varmt vatten några timmar. Därefter tillsätts socker, frukt eller honung som sötningsmedel. Kvass blir lite kolsyrad och den har låg alkoholhalt.

Ryssarna äter mycket piroger.
Salta piroger kan ersätta en hel måltid. En salt pirog kan vara fylld med kål, svamp, kött eller lök. Söta piroger avnjuter man ofta med te. Pirogerna kan innehålla äpple, aprikos, plommon eller kvarg.

// Ulrika

Medarbetare på Frivillig arbetare, sorg ochMatlust En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. Man behöver inte veta allt, men man kan ta reda på det!

Annons:
Bjornen
2009-08-30 10:53
#1

Att beskriva rysk mat är inte det lättaste med denna stora kontinent med mer än tusen olika folkslag. Ett klimat som varierar från Taiga med ständig tjäle till varma öknar med knappt frost under vintern. Många områden har mycket kalla vintrar (40 grader eller mer) och mycket varma somrar (40 grader).

Sedan gammalt var råg, kål, kålrötter-rovor och tartarbovete det som odlades i de lite kallare områden. Det åts tillsammans med kött, fisk och mjölkprodukter och en del vilda växter och bär. En del växter som anses vara giftiga i vårt land används allmänt som bruksbär i Ryssland.

Loucar
2009-08-30 11:03
#2

Intressanta inlägg från er bådaGlad. Ryssland har tidigare varit lite anonymt i alla fall för mig.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: