Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 15131 ggr
Loucar
2009-10-11 23:23

Lök

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Lök är inte bara en smaksättare, det är även en maträtt vilket man inte tänker på så ofta. Matlökarna som är de vi använder i matlagningen kommer ursprungligen från Centralasien och kom via romarna till nordeuropa.

Matlökarna är nyttiga då de innehåller antioxidanter (exempelvis quercetin), proteiner och flavonoider. Den sägs motverka cancer och öroninflammationer. Genom att stoppa en bit lök i örat sägs öroninflammationen försvinna, har själv provat detta men la en tunn näsduk emellan och det fungerade faktiskt.

Gul lök kommer från Centralasien och började odlas för 3000 år sedan. Den har en skarp smak som man kan få bort genom att lägga den i kallt vatten en kvart. Används ofta skivad rå på hamburgare, stekt till biffar, friterade lökringar och i grytor av olika slag. Man kan även ha den som rätt till exempel fylld lök.

Rödlöken är släkt med den gula men är mildare i smaken och passar därför till sallader, sillinläggningar och i pajer.

Vitlöken finns i olika skepnader dels den som har flera klyftor och den kineska som även kallas solovitlök och är som en enda stor klyfta. Det finns även en elefantvitlök som är en stor vitlök med klyftor lite mildare än den vanliga och därför lämplig i bland annat sallader. Vitlök kan användas i det mesta till exempel lasagne, salladsdressing, marinerad och hel i olika grytor eller kycklingrätter. Den kommer precis som gula löken från Centralasien och har odlats i 5000 år. Man kan även använda vitlöksstängerna som påminner om en korsning mellan salladslök och gräslök vanlig i asiatisk matlagning.

Schalottenlök finns även som bananschalottenlök vilken är lite längre än den vanliga schalottenlöken. Sägs vara den finaste löken och används framför allt i såser.

Purjolöken skiljer sig från de andra lökarna då den inte är en rund lök utan är en avlång lök med kraftigt skaft. Mycket användbar i sallader, soppor, grytor och gratänger. Den kommer från medelhavsområdet. Det är viktigt att man snittar purjon en bit nedanför det gröna och uppåt och sköljer bort all sand/jord.

Kajplök/Skogslök växer på Gotland och Öland men även längs kusterna I Bohuslän och Uppland en vårprimör i april-maj. Liknar en klent uppväxt purjolök och används på Gotland i Kajpsoppa och som fyllning i kroppkakor på Öland.

Ramslöken växer vilt på Gotland och Öland men även i andra delar av Europa och i Asien. Bladen påminner om liljekonvaljeblad och doftar vitlök, används som smaksättare i sallader och soppor.

Silverlöken har ett silverglänsade skal och är mildare än den gula lök som den påminner en del om. Används främst i ätticksinläggningar men även rå i sallad.

Gräslöken är en mild och fin lök. Man använder de gröna stråna framför allt i kalla såser men även varma sådana och paj. En självklarhet till matjesillen ihop med gräddfil och färskpotatis.

Övriga löksorter som finns är pärllök, syltlök, steklök, knipplök, salladslök och roscofflök.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
DesK
2009-10-12 20:48
#1

Lök är gott och nyttigt  Glad

Vi använder mycket lök av många sorter här hemma.

Tänk så gott det är med en riktig gratinerad löksoppa en ruskvädersdag   Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Loucar
2009-10-12 22:26
#2

Håller med dig DesK löksoppa är suveränt. Kajpsoppa har jag ännu inte provat men är väldigt sugen på att prova jag får ta mig ut till kusten o leta efter kajplök ifall det inte finns att köpa. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Emaljoh4
2009-10-15 17:26
#3

Jag har hört att om man typ tar lök bakom öronen, så gråter man inte.

Lökskal alltså. Men jag vet inte om det funkar! Rynkar på näsan

Medarbetare på Agility Ifokus - Välkommen in! Glad

 

Normal is an illusion. What's normal to a spider, is chaos to a fly.

Loucar
2009-10-15 17:28
#4

#3 Det har jag inte hört förut, däremot har jag hört att man för vackra ögon av att skala lök (man blir ju lite lätt tårögd då).

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

MonisN
2009-10-16 16:37
#5

#3 Nästa gång du skalar lök kan du väl prova och berätta om det funkade! Jag är dålig testkanin eftersom jag har linser och inte har några större problem med löken. Linserna skyddarSkrattande

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Maria
2009-10-18 21:22
#6

#3 Haha, jag skulle vilja se min mans min om jag står och lagar mat med lökskal bakom öronenSkrattande

Fast visst kan det vara värt att testa för ögonen kan ju rinna som bara tusan.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Loucar
2009-10-18 21:43
#7

Man kan använda simglasögon eller låta en kran stårinnande med  kallt vatten det fungerar rätt bra.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
2009-10-19 00:26
#8

Det här blir roligare och roligare. hahaSkrattande

Lökskal bakom öronen och simglasögon.Cool

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
2009-10-19 00:42
#9

Allt för att roa din man bumbleboo Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

MonisN
2009-10-19 09:37
#10

Hahaha! Ja, och har man ont i öronen ska man stoppa in vitlöksklyftor i öronen, då försvinner det ondaSkrattande (Det är sant)!

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


salasso
2009-10-19 12:29
#11

Jag brukar plocka både kajp och ramslök på Gotland varje år och frysa ner och göra goda soppor av på vintern.

Stekt strömming med hemgjort potatismos och Kajpsmör, går inte av för hackor.Flört

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Loucar
2009-10-19 12:33
#12

Hur gör man kajpsmör?

Själv tänkte jag höra med en god vän som bor vid upplandskusten eftersom jag läste att det ska finnas kajp där om hon vet var man kan hitta kajp.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

salasso
2009-10-19 12:44
#13

Kajp plockas på våren,(omkring Kristi Himmelsfärd.)

Ramslöken lite senare, -på försommaren

Kajplöken hackas eller mixas och blandas med rumsvarmt smör efter smak, ställes i kylskåpet en stund, eller under tiden maten lagas. Gott att även ha hackad kajp, eller finhackad ramslök i potatismoset.Skrattande

                                                       Vänlig Hälsning

                                                            Sören Skrattande

                                      medarbetare i Matbröd

Annons:
Loucar
2009-10-19 12:48
#14

Då har jag nått att se fram emot i vår då.

Låter gott med både kajpsmör och mos ska prova vid tillfälle.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
2009-10-21 18:52
#15

Jag har fått höra att man ska ha en sockerbit mellan tänderna när man skalar lök, det ska tydligen hjälpa Flört

Loucar
2009-10-21 19:27
#16

Det här blir bara bättre och bättre finns det ännu fler tips därute i stugorna måntro?

OT Hera hur går det på utbildningen du började på i måndags?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
2009-10-21 19:31
#17

Det går bra Glad Mjukstart, så det är skönt.
Men man inser hur mycket plugg det kommer bli.

25 poäng i veckan Flört

Loucar
2009-10-21 19:33
#18

Ja jag har ju redan gått den även om det var många år sedan det kan vara en tuff utbildning på många sätt.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
2009-10-21 19:40
#19

Jag har tyvärr aldrig haft förmånen att smaka varken kajp eller ramslökRynkar på näsan

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
2009-10-21 19:42
#20

Men bumbleboo den ska ju finnas på bohuskusten enligt vad jag har läst, och du bor ju där du får ut och leta när våren kommer.Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
Maria
2009-10-21 19:50
#21

#20 Det blir väl som med svamp som vanligtRynkar på näsan. Hela Sverige verkar ha hittat svamp i år men jag hittade bara mina på ICA.

Jag har letat i hela mitt liv.

Jag har gummistövlar, svampkniv med borste, olika svampböcker och t.om en snygg svampkorg men vad hjälper det? Jag har vandrat miltals i "svampskogar"Skrikandes.

Så att jag skulle ut och leta löksorter är nog ganska uteslutet, hahaSkrattande

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Loucar
2009-10-21 19:51
#22

Då får du komma upp till mig nästa sommar bumbleboo så ska jag ta med dig på en svamptur med garanterat resultat det lovar jag.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

DesK
2009-10-21 19:53
#23

Säger som Bumbleboo, jag har heller aldrig haft förmånen att smaka på kajp och ramslök Rynkar på näsan Men jag är väldigt nyfiken och hoppas att jag får smaka någon gång framöver  Glad

Hera, pepp pepp! Det ska bli spännande att höra mer om din utbildning när du kommit en bit på väg!  Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Honestyisdead
2009-10-21 20:00
#24

Loucar; läste du också den på ett år istället för 3?

Loucar
2009-10-21 20:01
#25

Ja Hera det gjorde jag. Glad

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
2009-10-21 20:19
#26

Aha, där ser man! Glad

MonisN
2009-10-21 21:35
#27

Säger som #21, jag letar och letar, har åkt land och rike runt (nästan) i år, men det enda jag hittade var 8 st kantareller på en radie av 20 milSkrikandes Vad blir det för kilopris??Förvånad Ica tar 199 kronor, men jag vägrar betala för den. Den ska plockas av prinicip och gammal vana.  

Den där löken skulle nog också kunna gömma sig för mig, så jag tänker inte ens väcka intresset.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Annons:
Loucar
2009-10-21 21:43
#28

Haha Monis ta med dig bumbleboo och kom upp som jag sa till henne så ska vi ut på svampletning och jag vet var de rackarna finns.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

MonisN
2009-10-21 23:05
#29

#28 Ja, det hade varit kulGlad Jag älskar att plocka svamp. Den lycka som infinner sig när man springer på en hel gul matta är obeskrivlig. Men tyvärr inträffar det aldrig numera. Ialla fall inte där jag gårRynkar på näsan Verkar som skogarna är utrotade på kantareller. Annat var det i min barndom när man gick med föräldrarna var och varannan helg och skogen alltid var gul. På den tiden var det inte så många som sprang i skogen efter guldet.

Den som ställer många frågor ökar mångas visdom!

Medarbetare på foto.ifokus.


Loucar
2009-10-22 17:39
#30

Något som är riktigt gott är att blanda finhackad lök, med finhackad fänkål och svamp, om man inte tycker om fänkål kan man byta ut det mot zucchini det är också supergott.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: