Annons:
Etiketterhögtidfestartikel
Läst 9775 ggr
Loucar
11/30/09, 3:04 PM

Jul och Nyårsfirande

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Både julen och nyåret är två stora mathelger då vi fullkomligen frossar i goda hemlagade rätter och inköpta delikatesser. För att inte tala om hur mycket godis vi gör och äter under framför allt julhelgen.

Risgrynsgröten med mandeln i är ju en trevlig och gammal tradition, den som får mandeln ska ju enligt äldre traditioner gifta sig under kommande år. Vissa äter saftsoppa till gröten medans andra äter med socker, kanel och mjölk.

Julskinkan och dopp i grytan är också vanligt. Skinkan antingen bakas i ugnen eller kokas för att sedan griljeras med senap och ströbröd. Dopp i grytan kan serveras på flera olika sätt antingen bara med utspätt skinskpad och vörtbröd eller som i vår familj att spadet fylls med råa korvar som prinskorv, köttkorv, julkorv och grynkorv.

Köttbullar och prinskorv gör barnen lyckliga själv har jag gärna lite kryddpeppar i julköttbullarna och så brukar vi göra ett kors i ändarna på varje prinskorv vilka barnen brukar kalla för grisfötter och till detta vill de gärna ha en stor klick rödbetssallad.

Lax gravad, rökt och rimmad, olika sillinläggningar, sillsallad med en klick gräddfil, janssons frestelse och lutfisk med vitsås och peppar får representera fisken.

Revbenspjäll brukar också dyka upp antingen i bitar eller som man gör i Norge och jag tror även danskarna gör så att de beställer med svålen kvar och gör rutor i den och helsteker revbenen i ugn.

Grönsaker är väl det som brukar vara lite underrepresenterat men den halländska grönkålen, brunkål, rödkål och hos vissa även brysselkål brukar dukas fram.

Ostar ja där finns det mycket gott att välja på den röda edamerosten, kryddosten, cheddarosten, stilton och rouqeforten.

Godis som för mig är julgodis är knäck, ischoklad, marsipanfigurer, mintkyssar, tryffel och så alla fina askar med choklad från affären. På chokladsajten här på iFokus finns en del tips titta gärna in där för att få inspiration.

Vi äter även mycket matbröd och bakverk detta kan ni läsa mer om på respektive sajt. Vörtbröd, kryddlimpa och julknäcke är det som hör julbordet till.

Drycker intar vi gärna och mer om detta finns på vin, whisky och öl kika gärna in på de sajterna. Julmust, julöl och svagdricka är de drycker som jag förknippar julen med medans nyåret mer representeras av champagne, vin och whisky.

Nyåret då blir det oftast lite "finare" rätter som dyker upp. Hummer och skaldjur i alla dess former. Köttfiléer från nöt, fläsk. lamm och vilt  tillagat på många olika vis med trevliga tillbehör som potatisgratäng eller rostade rotfrukter och goda såser. Sjötunga, marulk och andra fiskar tillagas med utsökta såser och gärna med gratinerat mos kring. Efterrätter som glassbomb, pannacotta, cheesecakes eller en fräsch fruktsallad serveras.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
[YlvaP]
12/1/09, 5:26 PM
#1

Revbensspjäll har jag inte hört talas om att man använder under julen.

Det där med grönsaker så är finnarna noga med att det finns olika lådor. Potatis-, kålrot- och morotslåda är vad som finns där.

Bra artikel Loucar

Loucar
12/1/09, 5:30 PM
#2

Tack Ypax, revbenspjäll är rätt vanligt men det kan ju vara olika beroende på var man bor.

De finska lådorna är jättegoda kanske nåt man borde införa till jul.

Jag fyller ju dessutom år på Julafton så vi fikar ju och äter tårta mitt på dan och äter därför en mastigare frukost för att stå oss till middagen.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Maria
12/1/09, 10:47 PM
#3

Revben eller "ribber" som vi säger finns på julbordet. Tjocka revben som tillagas länge i ugnen med en sötstark pensling (glace)

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Rita-S
9/4/10, 5:54 PM
#4

Varning för norska ord till er som har skärmläsare:

Ribbe spiser vi i Norge på julbordet, vissa ställen kokad torsk, andra ställen pinnekjøtt. Ribbe är revbenspjäll som beskrivs, med huden och fettet kvar, rutat upp och stekad i ugn tills svoren är prö som fläsksvålar i principet :)

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Upp till toppen
Annons: