Annons:
Etikettermatkulturtraditionerartikel
Läst 11416 ggr
Loucar
2010-02-11 23:53

Husmanskost

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vad är egentligen husmanskost? För mig är det vällagad mat baserad på råvaror från den egna gården (numer färska råvaror från affären eller gårdsbutiken) och rätter som både min mor, mormor och generationerna innan skapat och lagat.

Visst finns det goda förespråkare för husmanskost som Tore Wretman, Nils-Emil Ahlin och Werner Vögeli för att nämna några, men de är ju budbärarna som fört traditionerna vidare och utvecklat dessa, framför allt har de sett till så husmanskosten inte faller i glömska. De som skapat dessa rätter är ju alla husmödrar i Sverige och i andra länder, som har kämpat med att få råvarorna att räcka till alla i hushållet, men även provat sig fram till de bästa tillagningssätten efter årstid samt tillgång på råvaror.

Att laga husmanskost är en konst som inte alla behärskar, personligen blir jag mer imponerad av en kock som kan laga en riktigt god oxbringa med pepparotssås och potatis än en som lagar tryffelfärserad piggvar med löjrom.

Idag ska allting gå fort vilket får till följd att det blir färre av riktigt bra färska råvaror och mer av behandlade råvaror och halvfabrikat i affärens varudiskar. Husmanskost är ett hantverk som tar tid att laga men är väl värt besväret när resultatet är klart.

Några exempel på svensk husmanskost är:

  • Fläsklägg och rotmos

  • Kalops, potatis och rödbetor

  • Stekt strömming och potatismos

  • Kokt torsk med ägg och persiljesås

  • Köttbullar, gräddsås, kokt potatis och rårörda lingon

  • Ärtsoppa och pannkaka

  • Bondbönsvälling

  • Slottstek, sås, gele, inlagd gurka och potatis

  • Kålpudding

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
Basset1
2010-02-12 17:50
#1

Husmanskost för mig är väl den maten man är uppfödd på hemma,och som man kan känna smaken och doften på men har svårt att göra lika bra själv .

Johan

 

Medarbetare på matlust

Bergspuman
2010-02-12 19:48
#2

Som jag nog har berättat om i en del andra trådar, fick jag verkligen inte särskilt mycket husmanskost hemma, eftersom mina föräldrar gillade att experimentera mycket med utländsk mat.

Fläsklägg och rotmos åt jag först som vuxen!

Kålpudding och får i kål, samt fläsk och äggakaka är däremot rätter som lagades.

Men riktigt god husmanskost, gjord på bästa råvaror, är höjdarmat.

Loucar
2010-02-12 19:50
#3

Gud vad sugen jag blev på får i kål nu när du nämde det är riktigt god mat när det är kallt ute.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[GunillaR]
2010-02-13 19:19
#4

Jag blev ju uppfödd på husmanskost så det är ytterst sällan att jag lagar någon sådan rätt. Men erkännas ska att jag ibland gör en laddning kålpuddig av den nya spröda kålen.

Loucar
2010-02-14 15:06
#5

#4 Är det för att du blev less på husmanskosten du inte gör det?

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[GunillaR]
2010-02-14 15:14
#6

# 5 - Ja jag antar så. Det var  ju inte bara hemma utan även i skolan och den var ju ingen höjdare, vill jag lova.

Jag tyckte det var en välsignelse i mitten på 60-talet då spagetti med köttfärssås och några år sedare även då pizzan gjorde sitt intåg.

Annons:
Loucar
2010-02-14 15:18
#7

Oj du var tidig med att äta detta vi fick nog inte detta förrän sent 70-tal hemma. Köttfärsås fick vi ju förstås men det åt inte jag när jag var riktigt liten för jag tyckte inte om kokt tomat.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

[GunillaR]
2010-02-14 15:59
#8

# 7 - Ja, har har ju några år på nacken Flört

Honestyisdead
2010-02-14 20:08
#9

Min dröm är att en dag äga en restaurang som serverar husmanskost.

Basset1
2010-02-14 20:10
#10

Då ska jag genast stanna och äta där,svårt att hitta bra matställen när man är ute och jobbar !

Johan

 

Medarbetare på matlust

Loucar
2010-02-14 20:11
#11

Drömmar ska man ha helt rätt, men jag råder dig att jobba några år först för det är ingen lätt uppgift att driva en restaurang.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Honestyisdead
2010-02-14 20:15
#12

Loucar; ack ja, det har jag insett. Mycket mycket mycket att tänka på och kunna. Men det är en dröm i alla fall Glad

Loucar
2010-02-14 20:25
#13

Precis det ska man ha, ska bli kul och höra om den består när du jobbat några år. Flört

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Annons:
DesK
2010-02-17 21:39
#14

Svensk husmanskost har en del riktiga höjdare Glad Min mamma var inte bra på att laga mat, därför lärde jag mig tidigt att själv laga mat.

Hera din dröm låter spännande, hoppas att du får genomföra den Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Puhlo
2010-02-17 22:03
#15

Jag älskar kalops, dillkött, lapskojs och all möjlig husmanskost..

Både mamma och pappa lagade väldigt mycket sånt hemma.. Och det är jag tacksam över!

Loucar
2010-02-17 22:18
#16

Tungan uteGud vad gott med dillkött måste göra det nån dag.

Hälsningar

Louise

 

Man kan smaka på allt ~ åtminstone en gång

 

Upp till toppen
Annons: