Annons:
Etiketterfyra-årstidernaartikel
Läst 19579 ggr
DesK
2010-03-24 19:39

Pålägg och röror

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hemgjorda röror passar till allt möjligt. Man kan ha dem till grillat, som pålägg, som fyllning i exempelvis smörgåstårta eller bakad potatis ellerpå kokta ägghalvor. Flera av rörorna passar också fint som dippsås. Fyll gärna på med dina favoriter!

skagenröra

Först ett recept på en basmajonnäs som har god hållbarhet i kylen

Hemgjord enkel majonnäs

1 ägg
1 tesked senap rågad
1-2 matskedar äppelcidervinäger
Salt
Peppar
2-3 deciliter neutral olja

Knäck ner ägget i matberedaren och tillsätt allt utom oljan. Sätt på locket och kör på högsta fart några sekunder så att allt blandas. Tillsätt därefter oljan, med maskinen på högsta fart, i en tunn stråle genom matarröret tills du har en tjock majonnäs. Hur mycket olja det går åt beror på äggets storlek.
Äppelcidervinäger ger en mild behaglig syra, naturligtvis kan du ta den vinäger du har hemma eller citron, men ta inte mer än max 1 matsked till att börja med, smaka av när majonnäsen är färdig och tillsätt först då mer om du tycker att det behövs. Vill du inte ha rå äggvita kan du naturligtvis ta 2-3 äggulor. Du kan också byta ut en del av den neutrala oljan till exempelvis fin kallpressad raps- eller olivolja.

Gubbröra en Svensk klassiker som passar fint på kavring eller knäckebröd
4 ägg, hårdkokta
½ burk ansjovisfilé, 60 gram
½ rödlök
½ deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
2 matskedar kaviar
2 deciliter gräddfil
2 matskedar hackad gräslök
Skala och hacka äggen grovt.
Finhacka ansjovisen.
Finhacka löken.
Blanda gravlaxsås och kaviar med gräddfilen.
Rör ner ägg, ansjovis och lök.
Strö över gräslök.

Skagenröra den kanske mest klassiska Svenska röran
100 gram skalade räkor
1 ½ deciliter majonnäs
75 gram löjrom (eller lika mycket röd caviar)
2 matskedar finhackad rödlök
3 matskedar finskuren dill
Hacka räkorna grovt.
Blanda samman allt.
Smaka av med citron, peppar och salt.

Gourmetröra
100 gram finskuren lufttorkad skinka
250 gram Kesella 10%
1 matsked fransk senap
½ deciliter finhackad rödlök
½ deciliter finskuren gräslok
salt, peppar
Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Laxröra
100 gram rökt eller gravad lax
2 hårdkokta ägg
1 deciliter gravlaxsås eller hovmästarsås
4 matskedar finskuren purjolök
3-4 matskedar finskuren dill
Peppar och salt
Finhacka laxen och äggen.
Tillsätt övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.

Tonfiskröra
Tonfisk I olja
Majonnäs
Crème Fraîche
Kapris
Inlagd gurka finskuren
Rödlök finhackad
Tabasco
Salt
Låt tonfisken rinna av.
Blanda allt till en tjock röra och smaka av med Tabasco och salt.

Caesarröra
1 hårdkokt ägg
50 gram sardeller
1 tesked fransk ljus senap
½ deciliten riven parmesanost
250 gram Kesella 10%
Peppar
Finhacka sardellerna och ägget.
Blanda alltsammans.
Smaka av med peppar.

Pepparrotsröra
100 gram rökt kött eller rökt skinka
250 gram Kesella 10%
2 matskedar nyriven pepparrot
½ deciliter finskuren gräslök
Skär köttet smått.
Blanda samman alla ingredienser.
Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.

Hummus
Kikärter på burk
Citronsaft
Olivolja
Tahini (sesampasta)
Vitlöksklyftor 2 pressade
Spiskummin
Örtsalt
Häll upp kikärerna I ett durkslag och skölj dem väl.
Häll över dem I matberedare med kniven monterad och kör till mos.
Tillsätt lite citronsaft och olivolja.
Krydda med vitlöken och kryddorna.
Tahini kan vara svårt att få tag på, om du inte hittar det går det också bra utan.
Det är också gott att ha i hackad persilja.

Fetaoströra
Fetaost
Gräddfil eller Crème Fraîche
Soltorkade tomater
Rödlök
Peppar och salt
Mosa fetaosten.
Skär de soltorkade tomaterna smått.
Finhacka rödlöken.
Blanda allt till lagom konsistens.
Smaka av med peppar och salt.
Man kan byta ut de soltorkade tomaterna mot hackade Kalamataoliver.

Ädeloströra
Kvibille Gräddädelost
Purjolök
Crème Fraîche
Peppar
Mosa ädelosten.
Finhacka purjolöken.
Blanda med Crème Fraîche.
Smaka av med peppar.

Avocadoröra
2 mogna avocado
1 vitlöksklyfta
250 gram Kesella 10%
Peppar och örtsalt
Mosa avokadon.
Pressa I vitlöksklyftan.
Blanda ner Kesellan.
Smaka av med peppar och örtsalt.

Några röror har inga mängder, det beror på att jag har tagit dem från mina anteckningar där inte alla har mängdangivelser. Så jag får göra dem och lägga till mängderna senare.
Vad har du för favoritröra?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

  • Redigerat 2020-09-07 10:58 av DesK
Annons:
[Tassy]
2010-03-24 20:22
#1

Åh, precis vad jag behöver! Tack! Eftersom jag är allergisk måste jag göra mina röror själv för att till exempel använda äggfri majonäs. Super!

DesK
2010-03-24 21:07
#2

Tassy att denna artikel också kan vara till glädje för de som har allergier och dylikt är toppen! Har du möjligen något recept på hemmagjord majonnäs utan ägg?

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Tassy]
2010-03-24 21:19
#3

Tyvärr har jag inget eget recept på äggfri majonäs. Det finns att köpa äggfri på ica maxi. Men jag har äggersättningspulver att prova med, det ska gå att använda till det mesta, men jag är lite osäker med just majonäsen. Isåfall byter man bara ut ägget mot "no egg" äggersättning. Står på paketet hur man ska göra.

DesK
2010-03-26 11:03
#4

Det finns nog äggfri majonnäs i de flesta större livsmedelsbutiker.

Tassy testa gärna att göra majonnäs med din äggersättning, det går ju att göra en liten sats. Berätta sedan hur det gick.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
2010-04-20 21:37
#5

Svenska Dagbladets sajt finns några bra recept på Pesto Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Honestyisdead
2010-04-20 23:40
#6

Strimlad rostbiff blandat med remoulade är jättegott på utflyktsmackan.

Annons:
DesK
2010-04-20 23:42
#7

Hera ja det är jättegott Tungan ute
Hur går det med dina studier? (okej helt OT men jag frågar här i alla fall)

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Honestyisdead
2010-04-20 23:58
#8

DesK; det går framåt Glad Bara 6 månader kvar nu.
Ska ut i storkökspraktik om några veckor. Ska bli kul Glad Har mycket praktik det sista halvåret. Hoppas man kommer till bra ställen så man verkligen lär sig något Glad

Tackar som frågar Glad

DesK
2010-04-21 00:38
#9

Då ska jag hålla tummarna för att du får bra och trevliga praktikplatser! Glad

Klart att vi vill veta hur det går för dig! Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

MaMaMade
2010-04-23 15:42
#10

Ingen direkt röra men…Zucchini-confit…*så* gott! På mackan, gärna på rökt skinka, som tillbehör till mat; kött, fisk, fågel, ja det är gott till allt! Min 5-åring *älskar* det! Glad

dolfen
2010-04-23 19:43
#11

Någon gång ska jag göra egen majonäs, så tack för receptet, DesK.

Innan jag såg hur de gjorde en (grund-)gubbröra i "Edward Bloms gästabud", visste jag inte vad det var.

Ägg, Gul lök, ansjovis, persilja och smör.

Stek löken i mycket smör.

Skär under tiden ner ägg, ansjovis och persilja.

Lägg ner det nedskurna i pannan med löken, då löken är färdig och värm upp det.

DesK
2010-07-08 23:39
#12

dolfen gubbröra är  jättegott! Tungan ute

I tråden Hemmagjord Tartex? inne på Vegan har TrevorS lagt in flera bra recept på vegetariska röror.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

dolfen
2010-07-09 22:21
#13

#12 Jo. Därför är jag rätt glad att jag såg det avsnittet.

(Har du gjort baniwi än?)

Annons:
DesK
2010-07-10 00:34
#14

#13 Tyvärr inte eftersom vi håller på med ett ganska stort byggprojekt här. Så snart jag hinner ska jag göra en liten sats dolfens baniwi Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

dolfen
2011-05-06 20:39
Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
#15

Bilden: En rörande röra som man t.ex kan röra ut i makaröni.

(Med egenodlad "gräslig" lök i.) Skrattande

DesK
2011-06-15 13:08
#16

Dolfen min yngsta dotter gjorde din Baniwi för ett tag sen och den gick åt som smör i solsken Tungan ute Snygg bild på din rörande röra Flört

Kesella, Crème Fraiche och gräddfill kan bytas ut mot någon av de goda tjocka yoghurtsorterna grekisk, turkisk eller rysk Glad Den ryska är min nya favorit Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

dolfen
2011-06-15 15:57
#17

Detta är första gången som jag har fått feedback från någon som gjort något som jag skrivit in här på Matlust.

(Jag kan inte komma på att någon tidigare har gjort det i alla fall.)

Att feedbacken dessutom var positiv gör inte saken sämre.

Tack! DesK

Glad

[Aquelegia]
2011-10-16 19:47
#18

Vilken underbar artikel! Detta kommer väl till användning på sambons födelsedag! Har länge funderat på vad jag skall bjuda på för smått att tugga på. Blir tunnbrödrullar med dylika röror och minibakpotatisar med skagenröra. Salladsblad med Lyxröra. Idéerna flödar plötsligtKyss

DesK
2011-10-16 19:56
#19

Åh vad roligt att du uppskattar artikeln! Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
2012-02-24 08:43
#20

Okej jag erkänner! När jag gör hummus så blötlägger och kkar jag kikärterna själv, jag köper alltså inte kikärter på burk Glad Aquelegia har startat en tråd om fyllningar i avocadohalvor här Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[sakring]
2012-02-24 15:36
#21

Tassy du kan göra en sås istället som man brukar ha till lax. Gör precis som med majonäsen men låt bli att tillsätta ägg och dill mot slutet.

[Tassy]
2012-02-24 15:59
#22

Spännande!

Blev aldrig att jag provade med no-egg. Men såsen lät bra. Tack för tips! Glad

League
2012-03-05 12:03
#23

Bra artikel!! en del recept ska jag pröva :)

Egen mjukost är ju jättegott:

Jag tar fil/naturell yughurt (beror på om man gillar den syrliga smaken fil ger eller inte)

Ta kaffefilter (finare tyg fungerar ochså) och sätt i en burk, vik över en kant på filtret så det hänger över kanten runt om, o sätt gummiband/ knyt ett snöre runt så filtret hänger kvar en bit över botten på burken

häll i fil tills du fyllt filtret (2-3dl?)

lår stå i kylen över natten, så får du färskost.

Blanda med chili, rödlök, paprika… Möjligheterna sätts av din fantasi!

DesK
2012-05-06 09:18
#24

Jag gör färskost på mild naturell yoghurt och creme fraiche, det blir också jättegott Glad

Jalking har lagt in ett bra recept på Thaiziki Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Lina R
2012-05-09 12:49
#25

Jag älskar Baba Ganoush! Slå in en äggplanta i folie eller bakplåtspapper. Lägg i ugnen i ca 2-3 timmar på ca 100 grader. Den är klar när den är jättemjuk och skalet går att dra av. Mixa med vitlök, olivolja, salt, och tahini och pressad citron. Proportioner efter smak :-).

/Lina R

Rönnbäcks Kaniner, registrerad kaningård #119 i SKAF
www.ronnbacks-kaniner.se

DesK
2012-05-09 13:06
#26

#25 Det låter supergott! Tungan ute Ska köpa aubergine nästa gång jag handlar.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2012-05-10 13:12
#27

åh, baba ganouch! det var länge sen! Måste jag göra ganska omgående. Jag har en aubergine i kylen Glad

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Annons:
DesK
2012-05-13 13:18
#28

Nu ligger det en aubergine i min ugn Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Tassy]
2012-05-13 14:24
#29

Vad är tahini? Vad äter man denna aubergineröra till? Jag är nyfiken! Glad

Lina R
2012-05-13 15:42
#30

Tahini är sesampasta :-)). Baba ganoush är gott till pitabröd och grillat.

/Lina R

Rönnbäcks Kaniner, registrerad kaningård #119 i SKAF
www.ronnbacks-kaniner.se

[Tassy]
2012-05-13 15:44
#31

Tack! Ska testas. Glad

[Tassy]
2013-01-16 13:42
#32

Vad tipsar ni om att servera fetaoströran till?

DesK
2013-01-16 17:49
#33

#32 Här använder vi den på bröd, till sallader, till grillad eller stekt fisk och även till kött. Kort sagt till mycket! Tungan ute

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[Tassy]
2013-01-16 17:52
#34

Härligt Skrattande här ska provas!

Annons:
[JeanetteK]
2013-06-07 18:42
#35

Här fanns det mycket gott!

DesK
2013-06-08 17:30
#36

#35 Kul att  du också gillar den här artikeln 🙂 Recept på röror och dipp kan man aldrig få för många av, så om ni har några fler idéer skriv dem gärna här i tråden 🙂

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Anterrabae
2013-06-08 22:01
#37

En av mina favoriter görs på lika delar keso och crème fraîche. Som sen blandas med en finhackad gul lök, pressad vitlök, salt, svartpeppar och olivolja (som krydda) samt pressad citron. Funkar till ALLT ;)

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

DesK
2016-05-25 07:21
#38

Om man tycker om selleri är det gott att strimla rotseller riktigt fint och blanda med två tredjedelar rysk yoghurt, en tredjedel hemgjord majonnäs, tillsätt grovhackade svarta oliver och krydda med extra citron, salt och peppar.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Sabinan
2016-05-27 21:31
#39

Tack för denna artikel och tråd, den passar jättebra nu när examenstider nalkas med en massa fester och mottagningar.
På sommaren gör jag också mycket bakad potatis (i micron går det fort) som dessa röror passar så bra med.

Sajtvärd för Balkongodling & Akvarell
"Big Journeys Begin With Small Steps"

Upp till toppen
Annons: