Annons:
Etiketterköttfågelfiskartikel
Läst 17100 ggr
DesK
6/30/10, 9:21 PM

Grillat på längden och på tvären

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sommaren är den tid då vi grillar som mest, men man kan grilla året om. Att grilla när man har gäster blir ofta mycket trevligt och känns mer informellt och lite mysigt. Det är ju så trevligt att samlas runt en grill, kanske med något gott i glaset! Många barn brukar uppskatta att grilla och äta grillad mat och det är lätt att tillgodose vars och ens smak.

Står du i begrepp att köpa en grill, har du mycket att tänka på. Det finns mängder av olika sorters grillar i alla prisklasser. Den vanligaste grillen är nog en kolgrill, antingen I form av klotgrill eller en helt öppen grill. Sedan finns det gasolgrillar, elgrillar och engångsgrillar. Gasolgrillar och elgrillar ger inte riktigt samma grillsmak som de traditionella kolgrillarna, men de kan vara bra alternativ för många ändå. En grill med höj- och sänkbart galler är att föredra. Numera är det också många som murar en fast grill på sin altan.

Det finns mängder av verktyg av allehanda slag som underlättar grillningen, till exempel: Rejäla grilltänger och penslar, hopfällbara galler till fisk och annat som har svårt att hålla ihop, teflonkorgar för småsaker med mera. Ha gärna en blomspruta i beredskap som du kan spruta på lågor som flammar upp när olja droppar ner på kolen, så slipper du få kolbitar istället för smakligt grillat.

Tänk på att det är bäst att låta det som ska grillas anta rumstemperatur innan du lägger det på grillen och att det är bra att pensla det som ska grillas med olja, om det inte har marinerats med marinad med olja i, då använder du naturligtvis den.

Här är lite ungefärliga grilltider:
**
KÖTTSORT TJOCKLEK GRILLTID**

**
Nötkött**

Biff, Entrècôte, filé 1,5 centimeter 2-4 minuter /sida
Grillskiva 1,5 centimeter 3-4 minuter /sida

Lammkött
Kotlett 1,5 centimeter 2-3 minuter /sida
Skivad stek 1,5 centimeter 3-4 minuter /sida

Färs
Hamburgare 1 centimeter cirka 2-4 minuter /sida
Färsspett (Kebab) cirka 4-5 minuter (rulla runt)

Griskött
Karré, kotlett 1,5 centimeter 3-4 minuter /sida
Skinka 1.5 centimeter 3 minuter /sida
Flintastek 2-3 centimeter cirka 10-15 minuter /sida
Revbensspjäll 3-4 centimeter cirka 10 minuter /sida
Grillribs 1-2 centimeter 4-5 minuter /sida
Grillspett 5 minuter /sida

Korv
Bratwurst 8 minuter
Grillkorv 4 minuter

Fryst kött
Köttbullar på spett 5 minuter (direkt ur frysen) 2 minuter (tinat
Hamburgare 3-5 minuter /sida (direkt ur frysen)  2-4 minuter /sida (tinat)
Biff, Entrècôte 3-5 minuter /sida (direkt ur frysen) 2-4 minuter /sida (tinat)

**Kyckling 
**Kycklingklubba cirka 10-15 minuter /sida
Kycklinghalvor cirka 15-20 minuter /sida
Hel kyckling cirka 30-45 minuter /sida
Kycklingvingar cirka 10 minuter /sida
Kycklingfiléer 6-8 minuter /sida
All kyckling är färdig när köttsaften är klar, den får alltså inte vara rosa.

Ett annat sätt att ta reda på när köttet är färdigt är att känna efter. Genom att trycka lite lätt på köttet och jämföra med att trycka på din kind, nästipp eller hakspets så kan du känna efter om köttet är färdigt.

Kinden Lätt grillat (Rare)
Nästippen Mellangrillat (Medium)
Hakspetsen Välgrillat (Well done)

Kött, fågel, fisk och grönsaker kan marineras med allehanda marinader för mer smak och doft. Det går också att köpa grillspån med olika doft, dessa hittar du bland annat i jakt- och fiskebutiker. Ofta blir det lite fetare köttet, som till exempel entrècôte och karré, bäst på grillen. Observera att det endast är nötkött som inte behöver vara genomstekt. Såväl fågel- som griskött måste vara ordentligt genomstekt. En del saker passar bra att göra i foliepaket att lägga på grillen, till exempel potatis, lök och smör med kryddor. Fisk som har svårt att hålla ihop passar också bra att göra i foliepaket. Till sist glöm inte bort att det även går att göra desserter på grillen.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
Bergspuman
7/2/10, 6:28 PM
#1

En så härlig artikel Desk! Skrattande

DesK
7/2/10, 8:06 PM
#2

Tack tack roligt att du gillar den Glad

Grillen på bilderna har vi gjort i vår öppna spis på altanen. Det är eldfast tegel som står på högkant och ett galler från ett kasserat kyskåp. Öppna spisen på altanen fanns när vi flyttade hit Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Maria
7/2/10, 9:58 PM
#3

Jag gillar din grill och din artikelGlad

Så mycket som vi har grillat hittills i år har vi nog inte gjort de senaste åren.

Vi har byggt ett nytt trädäck kring huset och helst plötsligt är det trevligare ute.

Jag är egentligen ingen grillfantast men man kan ju grilla så mycket.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

DesK
7/2/10, 10:20 PM
#4

#3 Vad roligt att du också gillar artikeln Glad

Jag tror att om man har en altan med en bra grill så blir det roligt och enkelt att grilla och då gör man det också betydligt oftare. I några år bodde vi i ett hus med jättelik trädgård, men ingen altan och då grillade vi aldrig ute. Nu bor vi i ett hus med en cirka 4000 kvadratmeter stor trädgård och en liten altan under plasttak med ovan nämda öppna spis /grill och nu grillar vi året om Skrattande

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

[mingdie]
7/3/10, 1:49 AM
#5

Bra artikel. Jag håller inte med om att det bara är fetare kött som passar bäst. Vi använder mycket oxfile och det fungerar utmärkt. Man måste bara ha hög värme så det passar bäst med gasgrill.

En fördel vi har är att våra grisar inte har trikiner eller vad nu heter så vi kan ha grisköttet lite rosa.

Vi använder också mycket lamm.

DesK
7/3/10, 2:21 AM
#6

Mingdie jag instämmer i och för sig med dig att inte bara det fetare köttet går att grilla, egentligen handlar det om värmen och avstånd till glöden. Jag skrev in det här därför att många verkar ha bekymmer med hur de ska grilla. Vi får i vår grill en närmast allt för stark värme, så visst funkar det med kolgrill också. Oxfilén är ju tyvärr minst sagt dyr här i Sverige, så den används nog inte så ofta på grillen. Trots att den är utmärkt där.
Lamm är ju ett "mellanting" som många kan ha lätt rosa. Beträffande lätt rosa griskött känner jag mig något kluven. Jag menar vi använder en hel del rå skinka exempelvis Parmaskinka, Schwarzwaldskinka med flera och detta orsakar uppenbarligen inga större problem.
Däremot bör såväl rosastekt lamm som ovan nämda råa skinkor undvikas under graviditet.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Annons:
[mingdie]
7/3/10, 3:36 AM
#7

Jag kännde mig också kluven i början med griskött men man vänjer sig. Som du säger är det mycket man skall undvika under graviditeten men jag har inte hört om lammkött. Gris och grön potatis vet jag.

Naturligvis så fungerar kolgrillar också men vissa av dom ger inte tillräckligt värme.

DesK
7/3/10, 3:59 PM
#8

Man ska nog undvika allt rått och halvrått under graviditet.

Ska man grilla med hög värme måste det nog vara en kolgrill med lock i de öppna grillarna är det kanske inte så lätt att få riktigt hög värme.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
5/6/12, 11:46 AM
#9

Att röka i klotgrill blir också gott, rökspån har jag nu sett i flera större livsmedelsbutiker. I många butiker finns det nu mängder av olika sorters grillar och grilltillbehör. Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

DesK
5/9/12, 1:04 PM
#10

Länk till Heras tråd om marinader Glad

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

dolfen
5/11/12, 7:36 PM
#11

I 7:an repriseras den svenska matlagningsserien "Grilla!" från 2008 med Christian Hellberg. Del 1 (av 8) visas nU.

DesK
7/15/12, 8:35 AM
#12

Nu vill jag avliva en myt! En dyr märkesgrill är inte bättre och håller inte längre än en vanlig enkel klotgrill. Vi blev med en klotgrill från Weber i januari 2011 och den är snart på väg att ge upp. Vi har tidigare haft vanliga billiga klotgrillar och de har haft ungefär samma livslängd.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

dolfen
7/15/12, 7:00 PM
#13

Jag köpte en vanlig, öppen klotgrill för en väldans massa år sedan som jag nu har gett bort eftersom jag inte har tillgång till trädgård nu.
Den var väldigt välskött och fin.

Jag tror att den endast kostade typ 99 kronor då jag köpte den.

Annons:
Maria
7/15/12, 7:24 PM
#14

#12 Jag har själv ingen klotgrill men har hört precis samma sak av bekanta som köpt en dyr Weber.

Dyrt är inte alltid bäst.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

fridaas
5/5/15, 11:02 AM
#15

Vi köpte en billig klotgrill på biltema för 4år sen, den är allt annat än välskött (stått ute hela tiden helt oskyddad) och det är först nu den börjar ge upp, handtagen har lossnat och hålen till handtagen har börjat rosta. Men så välanvänd den är, här grillas det nästintill varje dag sommartid, ibland både två och tre gånger tom och några gånger på vintern, så har den betalat sig flera gånger om, har för mig vi betalade 199:- för den. Nu blir det dock en ny och större, då den vi har börjar bli lite liten när familjen har utökats och vi ofta har matgäster. Plus att jag vill kunna göra all mat på ett och samma ställe, som det är nu så har potatisen gjorts i ugnen, men jag tycker det är godare när den grillas, likaså att majsen, tomaterna eller vad det nu kan vara ska få plats också.

Med Vänliga Hälsningar Frida

Kolla gärna in Finntrolls Hembränneri på facebook och instagram.

Upp till toppen
Annons: