Mat & dryck

Fetaoströra i lövtunn deg - recept

2011-01-16 17:05 #0 av: Thiah

Detta är en av mina favoriter när det gäller plockmat. Det är lätt att göra, gott att äta och går att frysa. Perfekt! (enligt mig)

Trianglar med fetafyllning.

 

Du behöver:

200 gram fetaost (desto bättre kvalite desto bättre smak)

2 små kokta potatisar

2 hela ägg

2 kryddmått svartpeppar

4 matskedar finhackad persilja

Phyllodeg:

2 stycken 6 centimeter breda remsor på längden av degen

cirka 1 ½ deciliter smält smör.

 

Så här gör du:

Börja med att göra fyllningen.

1. sätt ugnen på 175 grader

2. Mosa fetaosten med en gaffel

3. Riv potatisen fint eller mosa med gaffel

4. Blanda ihop alla ingredienser

5. Skär med en vass kniv 3 remsor av phyllodegen som är cirka 6 centimeter breda. De blir då cirka 52 centimeter långa. Skär rakt igenom alla lager på en gång och den ena remshögen ovanpå den andra för att behålla fuktigheten i degen.

6. Pensla på ett tunnt lager smör på översta remsan

7. Lägg en teskedstor klick av fyllningen i ena änden av remsan och vik till en triangel i början. Rulla sedan triangelform hela remsan ut.

8. Lägg på en smord plåt eller en plåt med bakpapper och fyll plåten med trianglar.

9. Grädda i 175 grader i cirka 10-15 minuter så att trianglarna blir bladiga och gyllenbruna.

10. Ät dem och njut!

 

Våran familj älskar grekisk mat och har därför kommit att älska detta lätta och goda recept. Vi har det både till fest och till vardags och det är väldigt uppskattat. Jag skulle rekomendera att man köper fetaost i saluhallen eller liknande för att få en bra smak på den. Smakar inte fetaosten bra så blir inte fyllningen god. Självklart kan man blanda i annat i röran för att få den precis som man vill.

 

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Sajtvärd på Gravid.ifokus.se

Anmäl
2011-01-16 19:27 #1 av: DesK

Detta låter jättegott Tungan ute Tack för att du delar med dig Thiah! Glad Jag föreslår att vi fyller på denna tråden med fler recept med fetaost i.

Désirée

Anmäl
2011-01-16 22:53 #2 av: storost

Tack för receptetGlad. Det låter gott, men för mig ska jag byta ut potatisar mot någoning annat för att få ner kolhydrater .

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-17 13:25 #3 av: RosaKiwi

Låter jättegott Glad Men hur gör man degen?

// Josefin sajtvärd för gecko ifokus

 

Min hemsida &   Min blogg

Anmäl
2011-01-17 13:30 #4 av: DesK

#2 Har du några bra tips på vad man kan ta istället för potatis?

#3 Thiah utgår från färdig köpt deg, den finns i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. TrevorS har ett bra recept på deg i sin blogg Glad

Désirée

Anmäl
2011-01-17 21:00 #5 av: storost

#4 Jag kan tänka mig att kikärtor ska funka jätte bra, men ska fundera vidare.

Vänliga hälsningar Stephan

min egen hemsida.

Anmäl
2011-01-17 22:11 #6 av: Maria

#0 Tack för ett roligt receptGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-01-18 20:55 #7 av: Vosjes

Detta ska jag bjuda min kära mor på någon gång!

Med vänliga hälsningar, Sophia
Medarbetare på Matlust och Exotiska djur

Anmäl
2011-01-18 20:57 #8 av: DesK

#5 Fundera gärna vidare på alternativ till potatisen och jag ska också testa att göra någon variant av detta fina recept Glad

Désirée

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.