Mammas köttbullar?
Mammas köttbullar är ett välkänt svenskt begrepp. Nu skulle jag gärna vilja veta era bästa recept på just mammas köttbullar Självklart vill jag också se recept på pappas köttbullar Här är fritt fram för alla varianter även vegetariska
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
här är ett enkelt standardrecept:
600 gram nötfärs
2 skivor vitt bröd eller 1 deciliter ströbröd
1 stor gul lök
1 stor klyfta vitlök
2 deciliter lättöl eller bubbelvatten
1 ägg
salt
svartpeppar
Herbes de Provence
Blötlägg brödet i vätskan i cirka 10 minuter.
Tillsätt kryddorna och ägget.
Hacka den gula löken fint och tillsätt den.
Pressa ner vitlöken.
Blanda till sist ned färsen och smaka av kryddningen.
Forma köttbullar och stek dem.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Här använder vi oss av:
800 gram köttfärs
cirka 1,5 deciliter ströbröd utblandat i vatten (vet inte vattenmängden bruakr gå på känn)
1 stor gullök
2-3 vitlöksklyftor
salt
finmalen svartpeppar
Börja med att svälla ströbröd i vatten, finhacka gullöken i så små bitar som möjligt, mest för att min syster inte tycker om stora lökbitar.
När man gjort det blandar man köttfärs med löken, pressar vitlöken och saltar och pepprar. Blanda runt ordentligt och sen häller man i det svälda ströbrödet, blanda runt ordentligt ytterligare en gång.
Rulla en köttbulle och stek, smakar det bra? behövs det mer kryddor? Krydda i så fall annars är det bara att börja rulla och steka
Jag har inget färdigt recept, men jag kan tipsa om Farmors köttbullar - hon använde mosad kokt potatis i sina istället för ströbröd, och utnyttjade potatisstärkelsen som bindningsmedel. De blev väldigt saftiga!
Kan även tipsa om mina egna, som jag gjorde helt utan tillsatser, bara blandade köttfärsen med örtsalt, citronpeppar och grön harissa, och stekte som de var. De gjorde succé på en bjudning och hade strykande åtgång. Även småbarnen gillade dem!
#3 Just så tänkte jag när jag gjorde tråden, det behöver inte vara exakta recept utan precis som du skriver en receptskiss
Bumbleboo har lagt in ett gott recept på Italienska köttbullar
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Min mamma gör jättetråkiga köttbullar. Mesig kryddning…
Jag tycker om mer sting och bruker ha i massor av hackat persilja, chili och vitlök. Mycket mer hackat lök också än mamma och mer peppar.
Nåt som annars är en populär snabbmat här är pannbiffar av nötfärs. Jag tar bara färsen direkt från paketet och formar till biffar och kryddar på ytan med salt och massor med färskkvarnat 3-peppar (blandat svart, grön och rosépeppar). Grädde på stekpannan på slutet… och lite kinesisk soya och en matsked lingonsylt i såsen..
min mamma lagade supergod husmanskost (tyvärr dog hon ung, vilket kanske bidrar till att jag idag ser hennes matlagning genom ett rosafärgat skimmer av nostalgi)
jag har hennes recept på köttbullar, men det är inte något exakt recept
hon använde sig av 2/3 nötfärs och 1/3 fläskfärs
lät först ströbröd svälla i mjölk
blandade i färsen, riven gul lök (rätt mycket) riven morot, ett rivet äpple, en nypa malen ingefära, en liten skvätt ketchup (!) ett ägg eller två för att hålla ihop smeten
brynte köttbullarna i smör, när de var ordentligt brynta, lade hon allteftersom över dem i en gryta, när sista köttbullen hamnade i grytan, vispade hon ur stekpannan med lite vatten, smulade i lite av en buljongtärning och hällde allt genom en sil (för att bli av med de brända flagorna) över köttbullarna, som sen fick puttra i spadet en stund
Ibland serverade hon dem med bara spad, till potatismos, eller stuvade makaroner (min favorit på sextiotalet)
Ibland gjorde hon en gräddsås (vi var inte rädda för grädde på tidigt sextiotal) och serverade kokt potatis, lingonsylt och alltid alltid rivna morötter till.
Jag gillar fortfarande rivna morötter på mammas vis, rivna på det allra finaste, och blandat med ett rivet äpple
ursäkta vet inte vad som hände här…dubbla inlägg
glömde säga att självklar använde hon sig av salt o peppar också
Jutte hej och välkommen hit
Trevligt recept du delar med dig av. Jag tog bort din dubblett.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Min mamma gjorde köttbullar alltid utan mjöl, potatis eller ströbröd. Det var bara färs, hackad lök och persilja, salt och peppar och ägg i.
Vänliga hälsningar Stephan
Spanarens köttbullar
För 4-5 personer.
Du kan bara inte misslyckas med att göra goda köttbullar!
Ingredienser:
4 hekto malen köttfärs
1/2-1 deciliter ströbröd (jag tar oftast havregryn)
2 deciliter mjölk eller vatten
1-1,5 tesked salt
1 kryddmått vitpeppar
(Knorr Aromat använder jag efter behov)
1 riven lök eller 1 matsked lökpulver
1 ägg
Margarin för stekning av köttbullarna
**Sås:
**4 matskedar vetemjöl
Steksky plus grädde efter behag
Salt
Peppar
Soja
Eventuellt lite mera vatten
Gör så här:
Blanda först ströbröd med mjölk eller vatten.
Låt blandningen svälla i 10 minuter.
Blanda köttfärsen med ägg, salt, kryddor och lök.
Tillsätt sedan det uppblötta ströbrödet i färsen.
Arbeta allt smidigt.
Rulla små köttbullar eventuellt med lite vattensköljda händer och lägg dem sedan på gladpack som ligger för att skydda skärbrädan lite bättre.
Bryn smöret lite gyllenbrunt och lägg ned köttbullar eftersom och inte för trångt.
Låt köttbullarna få en liten stekyta och skaka sedan pannan lite eller ta en tesked och försök att lossa dem försiktigt.
När det finns en stekyta på båda sidor kan du skaka pannan lite mera för att få alla jämnt brynta.
Lägg upp köttbullar i en panna med lock och häll sedan på vatten i stekpannan och vispa ihop till en steksky som sedan hälls i en annan panna.
Detta upprepar du för varje gång en omgång köttbullar har stekts.
Sätt nu stekskynspannan på spisen och rör ut vetemjölet med lite vatten som sedan hälls ned i den varma stekskyn. Vispa och späd med mera vatten om allt känns för tjockt. Sätt gärna ned lite grädde efter behov. Salta och peppra och om du vill ha såsen brunare sätt dit lite soja.
Såser ska alltid koka i minst 5 minuter för att få bort mjölsmaken, smaka av och känn efter om allt smakar som du vill ha det.
Lycka till!
Storost ja så gjorde min farmor också, men då får köttbullarna en annan konsistens än de svenska. Tore Wretman har skrivit om det i någon av sina böcker, jag ska se om jag kan hitta den Jag har ju en del kokböcker här
Spanaren tack för ett trevligt recept, det låter också jättegott
Nu skulle jag vilja ha fler recept på köttbullar här, så berätta nu hur ni gör era köttbullar.
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Mitt recept som konstigt nog sambon gör mycket bättre trots att det är jag som kommit på det är:
Nötfärs
Ströbröd
Mjölk
lök riven på den finaste delen (får inte vara bitar för herrn)
vitpeppar
Salt
Och här kommer mitt egna påhitt, Brynt lökfond!
Skilladen sedan för att göra pannbiffar är inte så stor men då tillsätter jag rikligt med grov svartpeppar!
Absolut BÄSTA köttbullarna jag någonsin ätit, när sambon gör då alltså.
Jag kör enkelt och snabbt:
köttfärs
lök
vitlök
cous-cous (blir bättre än bröd tycker jag)
ett ägg
kryddning (typ persilja, köttbuljongtärning, chilli osv)
Min Mor använde alltid skinkfärs till sina köttbullar och så lite hackad lök, kokt potatis, sirap. lite salt och lite ströbröd. De var supergoda. Jag försökte få henne att skriva ned receptet men det var olika från gång till gång sa hon alltid.
#15 Du får försöka prova dig fram så kanske du kommer någorlunda rätt med tiden Låter ju som att det blev mycket goda köttbullar
En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.
Kyckling-köttbiffar!
lite lös smet, så det blir biffar, men man kan med fördel ha i ströbröd så det "torkar upp" smeten, då har man i 1deciliter torrt ströbröd, som man kör med i med kryddorna.
Ett paket kycklingfärs (tror det är 400 gram)
Mixa ihop i mixern:
ett ägg, en gul lök (mellanstorlek), 1deciliter grädde, ett stort knippe färsk Basilika och lite timjan, salt, peppar, 2 klyftor vitlök, 1- 1/2 röd chili.
sen tar du en bunke och en slev och rör ihop detta med färsen, till en jämn smet. Lättstekta köttbullar
Jättegoda med mos och ärtor!
När jag gör julköttbullar tar jag gärna julmust som vätska och kryddar med mycket kryddpeppar. (Har även testat att ha i en gnutta malda nejlikor, men det kan bli lite over the top).
Det blir väldigt juligt och gott!
Få se.. pappas recept:
En släng köttfärs
1 gul lök - riven
En skvätt mjölk
Ett ögonmått ströbröd
3 ägg
En synvinkel potatismjöl
Litta salt o peppar
Tror det var allt.. :P Vi är så duktiga på ordentliga, konsekventa mått ;)
Blanda ihop allt, rulla stora köttbullar, stek i smör.
Mammas recept:
Släng i allt som finns i köket och är ätbart. (majs, bönor, linser, ris, bröd, havregryn eller vad som nu finns) Inget är nödvändigt (inte ens köttfärs) utan ta vad som finns och finns inget så ta nåt annat. Hoppas att det går att rulla. Stek. Eller woka. Funkar inte spisen kan man ta ugnen, eller ett tänt ljus.
Maten är inte alltid god,, men man får väl gratulera till uppfinningsrikedomen iaf.. :P Oftast går det att äta, det får väl till och med jag erkänna.
Får nog säga att min röst går till den manliga sidan :3
Håll huvudet högt men näsan i en vänlig vinkel.